fbpx

5 tipuri de persoane care îți pot distruge viața de Bill Eddy

5 tipuri de persoane care îți pot distruge viața este o carte de psihologie practică scrisă de Bill Eddy, autor, avocat, profesor, terapeut și mediator american, care a pus bazele teoriei personalităților înalt-conflictuale și a fondat institutul cu același nume din San Diego, California.

Cum am ajuns la această carte? Sunt pasionată de psihologie, dar mai mult decât atât am avut plăcerea de a mă intersecta de-a lungul vieții cu câteva personalități înalt-conflictuale care, într-un fel sau altul, mi-au marcat existența. Dorind să înțeleg ce anume din personalitatea mea a atras și stabilit conexiunea cu un narcisist malign, de exemplu, am început să caut informații și să mă documentez despre tulburările de personalitate și personalitățile înalt-conflictuale.

Tulburările de personalitate se regăsesc la aproximativ 10% din populația globului. Cele mai frecvente 5 tulburări de personalitate sunt:

 1. Tulburarea de personalitate narcisică;
 2. Tulburarea de personalitate borderline;
 3. Tulburarea de personalitate paranoidă;
 4. Tulburarea de personalitate antisocială;
 5. Tulburarea de personalitate histrionică.

Acest lucru înseamnă că în apropierea ta 1 din 10 oameni poate suferi de o tulburare de personalitate. Dar ce este tulburarea de personalitate? Tulburarea de personalitate este o dereglare mintală, este o afecțiune psihică și, de cele mai multe ori, un retard emoțional.

Știi tipul acela egocentric, egoist și manipulator care se joacă cu sentimentele tale și îți cere din ce în ce mai mult? Ei bine, acela ar putea fi iubitul tău narcistit.

Dar pe tipa instabilă emoțional, deosebit de geloasă și posesivă o cunoști? Ea ar putea fi o femeie borderline.

Cel mai nașpa e vecinul acela băgăcios, care urmărește pe toată lumea și are impresia că lumea întreagă este împotriva lui, ai de el auzit? El ar putea fi paranoic.

Dacă ai fost păcălit cel puțin o dată în viața ta, chiar escrocat, atunci este foarte probabil să fi avut de-a face cu un antisocial.

Iar victima anturajului tău, cea care se plânge din orice și așteaptă soluțiile și salvările din exterior este o posibilă persoană histrionică.

Citește cartea 5 tipuri de persoane care îți pot distruge viața de Bill Eddy dacă vrei să afli mai multe detalii despre aceste tulburări de personalitate!

5 tipuri de persoane care iti pot distruge viata

Aceste tipuri de personalități pot fi tolerate și putem conviețui cu acest gen de oameni, însă când tulburările de personalitate ating cote maxime, oamenii în cauză devin personalități înalt-conflictuale și un potențial pericol pentru ei înșiși, pentru noi și pentru societate.

De exemplu, narcisistul înalt-conflictual poate deveni un coșmar pentru victima sa. Borderlineul înalt-conflictual este capabil de ceea ce specialiștii numesc „crimă pasională”, iar paranoicul înalt-conflictual poate să își piară mințile într-un moment intens de panică.

Iată care sunt caracteristicile personalităților înalt-conflictuale:

 • Mentalitate de tip totul-sau-nimic. Pentru ele nu există cale de mijloc, nu există compromis, nu există toleranță sau îngăduință, lucrurile trebuie să se petreacă așa cum doresc ele.
 • Emoțiile sunt deosebit de intense sau sunt incapabile de a le gestiona. Nu te poți aștepta de la o persoană înalt-conflictuală să își gestioneze sentimentele sau să acționeze cu înțelepciune. Persoana înalt-conflictuală este pătimașă și are izbucniri furtunoase: țipă, urlă, lovesc, se înfurie, jignesc sau amenință.
 • Amenință și/sau au comportamente extreme. De aceea persoanele înalt-conflictuale mint, calomniază, răspândesc zvonuri, lovesc, abuzează și sunt capabile de orice pentru a-și îndeplini scopurile sau pentru a se răzbuna. Dacă iubirea lor este deosebit de intensă și copleșitoare, de tipul prea frumos ca să fie adevărat, furia și răzbunarea de care sunt capabile pot fi de-a dreptul îngrozitoare.
 • Își aleg Ținte ale Culpabilizării, îi învinovățesc pe alții pentru tot, nu își asumă responsabilitatea pentru nimic. Cu multă pricepere își aleg victime asupra cărora își revarsă întreaga lor personalitate înalt-conflictuală. Întotdeauna o persoană înalt-conflictuală va avea în vizor cel puțin un om asupra căruia își va exercita labilitatea psihică, iar vinovatul nu este niciodată el, ci victima care este incapabilă să îi îndeplinească fanteziile, nevoile și dorințele.

Persoana înalt-conflictuală simte și acționează așa cum 90% dintre oameni nu vor simți și nu vor acționa niciodată!

Dacă vrei să înveți să recunoști și să te protejezi de aceste 5 tipuri de personalități înalt-conflictuale, atunci trebuie să citești cartea 5 tipuri de persoane care îți pot distruge viața de Bill Eddy din care aflăm:

 • Motivele pentru care este bine să ne însușim aceste informații;
 • Semnalele de alarmă care ne sugerează clar că avem de-a face cu o personalitate înalt-conflictuală;
 • Regula celor 90% care ne confirmă sau ne infirmă dacă avem de-a face cu o persoană înalt-conflictuală;
 • Care sunt caracteristicile unei personalități înalt-conflictuale;
 • De ce ajungem o țintă pentru personalitățile înalt-conflictuale;
 • Cum și cui putem cere ajutorul pentru a ne salva din vizorul unei personalități înalt-conflictuale;
 • Cum să ne apărăm și cum să gestionăm interacțiunile cu „avocații”/ apărătorii persoanelor înalt-conflictuale;
 • Profilul narcisistului – particularitățile narcisistului;
 • Profilul borderlineului – particularitățile borderlineului;
 • Profilul paranoicului – particularitățile paranoicului;
 • Profilul antisocialului – particularitățile antisocialului;
 • Profilul histrionicului – particularitățile histrionicului;
 • De ce unii oameni ajung să sufere de aceste tulburări de personalitate, care sunt explicațiile pentru apariția acestor afecțiuni mintale;
 • Și multe altele.

Mai multe lucruri despre aceste tulburăriri de personalitate și despre personalitățile înalt-conflictuale voi scrie pe celălalt site al meu – Vocea Creatoare.

Cartea 5 tipuri de persoane care îți pot distruge viața de Bill Eddy are doar 204 pagini și este structurată în capitole și subcapitole scurte. Limbajul folosit de autor este unul extrem de ușor de înțeles astfel încât, chiar dacă nu ai cunoștințe de psihologie, poți înțelege această carte și îți poți însuși informațiile prețioase din ea.

Pentru a ne proteja de astfel de oameni, dar și pentru a învăța să trăim unii cu alții, pentru a ne tolera și pentru a stabili limite clare, consider că este util ca fiecare dintre noi să cunoască tiparele și caracteristicile narcisistului, paranoicului, histrionicului, antisocialului sau borderlineului.

Dacă unii ne pot falimenta sau frânge inimile, alții ne pot băga în închisoare nevinovați sau ne pot omorî. Sigur, acum pot părea eu însămi paranoică, însă de fapt încerc să vă atrag atenția asupra acestei cărți interesante. Pe mine mă stimulează intelectual astfel de cărți și îmi potolesc setea de cunoaștere și, trebuie să recunosc, cei mai interesanți îmi par psihopații, narcisiștii și histrionicii, dar sunt și printre cei mai periculoși.

Spor la lectură!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: