fbpx

Afaceri la negru pe Facebook – nu le mai alimenta cu bani!

Afaceri la negru? Nici nu vreau să aud de așa ceva! Nu am cumpărat și nici nu voi cumpăra vreodată un produs de pe Facebook.

De ce? Pentru că nu am încredere în astfel de afaceri. Pentru că nu am nicio certitudine că primesc produsul dorit. Pentru că nu primesc nicio garanție. Pentru că nu primesc factură. Pentru că nu am posibilitatea de a returna produsul. Pentru că nu sunt sigură de calitatea produselor. Și pentru că nu vreau să alimentez cu bani afaceri la negru. Nu vreau să alimentez cu bani șmecheri care aduc haine pe 3 lei din străinătate și le vând pe Facebook la prețuri de-mi joacă ochii din cap. Nu încurajez afacerile la negru și nici nu sunt de acord suplimentarea veniturilor așa… pe sub mână.

Vrem o țară ca afară? Unde? În ce an?

Dragii mei, dacă tot vrem o țară ca afară, încurajăm tinerii antreprenori din România și susținem cinstea și corectitudinea, zic să renunțăm la găinăriile de genul. Dacă tot vrem să fim impecabili și corecți, spun să fim de la A la Z. De la cel mai sărac, până la cel mai bogat. Nu putem face excepții pentru cei care au afaceri mici, iar pe cei care au afaceri mari să îi jupuim de vii.

Așa cum își plătește taxele și impozitele un antreprenor cu o cifră de afaceri de milioane de euro, la fel ar trebui să procedeze și cel care câștigă pe lună 1.000 de lei sau 10.000 lei.

Unde-i lege nu-i tocmeală!

Știu, sunt persoane cu handicap sau cu probleme de sănătate care comercializează produse homemade pe Facebook. Sunt mămici care își întrețin copiii comercializând hăinuțe, săpunuri făcute în casă, lenjerii de pat și așa mai departe pe Facebook. Sunt atât de multe pagini de acest gen pe Facebook încât nici nu știi de unde să cumperi mai întâi și care este pagina care îți va trimite exact produsul din imagine. Știu că acești oameni care vând lucruri pe Facebook au o nevoie reală de bani. Înțeleg că au probleme și că muncesc, poate, onorabil, însă acest lucru nu este scuzabil pentru faptul că au pus pe picioare o afacere profitabilă la negru. De ce să ocolești taxele și impozitele la stat dacă spui că ești cinstit?!

Știi cât costă să înființezi un PFA? Mai puțin de 400 de lei și chiar nu este mare filosofie să administrezi un PFA. Dacă nu ești capabil, totuși, să administrezi un PFA, cumpără serviciile unui contabil și ai rezolvat problema. Da, sunt niște cheltuieli în plus, dar cine știe, poate ajungi să dezvolți un mega magazin online! Și dacă nici PFA nu vrei să devii, înseamnă că antreprenoriatul nu este de tine, așa că pune osul la muncă și nu mai visa la afaceri la negru!

Nu mai alimenta cu bani afacerile care funcționează la negru! Iată de ce:

  • Nu plătesc taxe și impozite la stat, așadar profitul este 100% al lor, însă acest fapt nu înseamnă că produsele comercializate pe Facebook sunt și mai ieftine decât cele din magazinele care funcționează perfect legal.
  • Nu au investit în GDPR, așadar nu vă protejează datele cu caracter personal și vi le pot vinde oricând.
  • Nu poți face o plângere la ANPC în cazul în care ești păcălit. Te plângi ANPC-ului că ai pățit ce? Te-a păcălit cine? Steluța Mameluca de pe Facebook?! Prinde hoțul, scoate-i ochii.
  • Nu primești factură. Plătești prin transfer bancar costul produsului, dar poate acel produs nici nu este ceea ce ai comandat.
  • Plătești costul produsului, costul transportului, dar și pe cel al transferului bancar. Exact, dacă cumperi o lenjerie de pat cu 60 de lei, la care adaugi 18 lei transportul, și vrei să faci transferul din ING în Banca Transilvania, va trebui să îi transferi doamnei de pe Facebook vreo 80,5 lei deoarece majoritatea comercianților de pe Facebook pun în cârca cumpărătorului costul transportului și al transferului bancar. Ceea ce NU este normal. Costul transferului bancar NU trebuie să îl suporte cumpărătorul.
  • Nu oferă garanție, iar dacă produsul ți se strică în câteva zile sau calitatea sa este una precară, ce faci?! Ia vânzătorul de unde nu-i.

Hoțul neprins este negustor cinstit.

  • Nu poți returna produsul. Orice produs cumpărat legal poate fi returnat în termen de 14 zile lucrătoare. Bun, dar tu ai cumpărat produsul la negru, așadar nu beneficiezi de termenul de returnare și rareori o astfel de pagină de Facebook îți dă banii înapoi dacă nu ești mulțumit de produs.
  • Produsele sunt, de obicei, de o calitate proastă. Toanta la lumânare floare ți se pare. Așadar, în poze produsele pot fi mirobolante, însă în realitate pot fi execrabile. De unde știi că primești exact lucrul din poză?!
  • Poți cumpăra o rochie și poți primi un cartof. De unde știi că nu vei fi păcălit? Știu ce o să-mi spui – te uiți la vechimea paginii, la comentarii, la numărul de like-uri, la cei care reacționează. Așa este. Poți verifica anumite lucruri, dar tot n-ai vreo certitudine.

A fi antreprenor este o artă! Nu te preta la afaceri la negru!

Practicile de acest gen nu ar trebui încurajate. Nu ne place munca, preferăm să facem bani de acasă într-un mod cât mai ușor, comercializând produse de proastă calitate la prețuri mai mari decât ar fi corect, profităm de naivitatea cumpărătorilor care se bucură la un produs care doar arată frumos?! Nu-i corect!

Dacă ești întru totul cinstit, fă-ți măcar un PFA și vinde-ți produsele respectând legea. Te rog să nu dai vina pe România care impune taxe și impozite enorme. Oamenii care îți cumpără produsele sunt, probabil, salariați. Muncesc o lună întreagă pe un salariu. Oricât ar fi el de mic sau de mare, nici nu contează.

Nu mai încuraja afacerile la negru!

Cumpărătorii aceștia, din salariile lor mici sau mari, își plătesc toate dările la stat. Ei își pot încasa salariul net abia după ce angajatorul virează la Stat impozitul și contribuția pentru sănătate și pensie. Și după ce omul încasează salariul net, își plătește abonamentul la telefon și internet, curentul, gazele, întreținerea la casă, rata la bancă sau chiria, medicamentele, mâncarea și din puținul rămas, cumpără de la tine sandalele pe care le vinzi pe Facebook pentru că sunt frumoase și par mai ieftine decât cele din Mall. Și când colo, sandalele de la tine, deși drăguțe, se rup după 2 săptămâni. Unde mai e corectitudinea?!

Nu există justificare pentru o afacere la negru pe Facebook. Așa cum domnul acela mătură strada pentru 1400 de lei, probabil, și își achită dările la stat pentru fiecare bănuț, la fel ar trebui să procedeze și cel care dorește și este capabil să susțină o afacere pe Facebook, oricât ar fi ea de măruntă!

Dacă dai un ban, asigură-te că primești calitate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: