fbpx

Cine ajunge în vârful piramidei lui Maslow?

Cine ajunge în vârful piramidei lui Maslow? Bună întrebare!

Pentru foarte mulți dintre noi, piramida lui Maslow este doar un desen realizat de un „nebun” cu prea multă carte. Și totuși, piramida lui Maslow este ceva mai mult decât o „teorie” frumos împachetată. Este o realitate și ne reprezintă întru totul.

Conform piramidei lui Maslow, omul are 5 nevoi mari și late pentru a duce o viață fericită și împlinită. Ele sunt împărțite astfel:

  1. Nevoi de bază:
  • Nevoi fiziologice – aer, apă, hrană, somn, igienă și sex;
  • Nevoi de securitate – locuință, siguranță economică, siguranță fizică, apărare, echilibru emoțional;
  1. Nevoi de ordin superior:
  • Nevoi sociale – apartenență, acceptare, dragoste, familie, prietenie;
  • Nevoi de stimă – statut social, respect de sine, prestigiu, recunoaștere, putere;
  • Realizarea personală – utilizarea potențialului creativ, dezvoltare, împlinirea sinelui, împlinirea visurilor.

Deși efectul de turmă este din ce în ce mai pregnant în rândul oamenilor și majoritatea dintre noi ne oprim la jumătatea pirmadei, adică odată cu satisfacerea primelor trei nevoi (fiziologice, de securitate și sociale), îndrăznesc să vă spun că vă puteți îndeplini toate nevoile, inclusiv pe cele de ordin superior. Omul este un animal rațional înzestrat cu ambiție și putere creatoare, însă… atunci când vine vorba de realizarea personală, mulți dintre noi ne mulțumim cu un trai mediocru. De ce? Pentru că e greu, pentru că durează mult timp, pentru că totul costă și pentru că… e mai ușor să spunem „nu pot”. Cu toate acestea, când nevoia de stimă și realizarea personală nu sunt îndeplinite, oamenii sunt nefericiți și neîmpliniți. Chiar așa și sunt, neîmpliniți. Știi senzația aceea că-ți lipsește ceva?! Despre asta vorbesc! Nu ți-ai îndeplinit una din nevoi, tocmai de aceea te simți incomplet.

Dacă facem o mică analiză a oamenilor din jurul nostru, veți observa cu ușurință că majoritatea duc un trai decent, au unde să locuiască, se bucură de salarii bunicele, unii chiar sunt căsătoriți, au copii și din afară, par oameni împliniți. Însă, adevărul este că sunt nefericiți. De ce? Pentru că familia, casa și jobul stabil n-au nimic de-a face cu realizarea personală. Au niște realizări, însă ele nu țin de împlinirea emoțională, intelectuală și/sau profesională.

Un om este fericit cu adevărat numai atunci când pe lângă casă, masă, serviciu, nevastă și copii, realizează ceva. Ceva măreț, ceva mai mult decât pot realiza majoritatea oamenilor. Când vorbim de realizarea personală, facem referire la îndeplinirea acelor proiecte provocatoare, la împlinirea visurilor personale. Atunci când un om este realizat, asta înseamnă că a învățat, a profitat de oportunități și a dat curs creativității pentru a obține acele rezultate mult râvnite. Nevoile de auto-împlinire sunt cel mai greu de satisfăcut. Pentru a ajunge în vârful piramidei lui Maslow și pentru a simți acea satisfacție supremă, ai nevoie de niște calități.

Cine ajunge în vârful piramidei lui Maslow? Cei care vor întotdeauna mai mult de la viață. Cei puternici, hotărâți, ambițioși, îndrăzneți, cinstiți, perseverenți, muncitori, creativi, curajoși, asumați și așa mai departe. Aceste calități le vei întâlni în rândul oamenilor pe care tu îi admiri deja. Aceștia sunt oamenii care au muncit și au devenit ceea ce au vrut să devină – unii sunt lideri, alții sunt oameni de afaceri, unii sunt medici, alții sunt judecători, unii sunt oameni ai artei și așa mai departe. Oamenii ca ei, pe care cu toții îi admirăm, n-au învățat numai carte, au făcut mai mult de atât. Au găsit în ei forța și determinarea necesară de a transforma visul în realitate. Și-au educat gândirea, personalitatea și caracterul pentru a deveni niște învingători.

Primul pas pentru a ajunge în vârful piramidei lui Maslow este să te educi pe tine însuți. Să gândești ca un învingător, să acționezi ca un învingător și să reușești ca un învingător! Începe cu tine, apoi învață toată teoria necesară privind domeniul ales de tine, lucrează pentru alți oameni pentru a dobândi experiență, apoi dă curs ideilor tale și transformă-le în ceva palpabil și real. Nu există o cale ușoară. Nu poți arde etape. Nimic nu se face bătând din palme. Trebuie să ai răbdare și să mergi numai înainte pe drumul împlinirii. Numai așa poți ajunge în vârful piramidei lui Maslow.

Crezi că îți lipsesc calitățile necesare pentru a-ți satisface nevoia supremă de auto-împlinire? Nu te contrazic! S-ar putea să-ți lipsească calitățile învingătorilor, însă… aceste calități ți le poți însuși prin muncă cu tine însuți. Dar așa cum se întâmplă de obicei, frica de eșec te ține pe loc. Dacă ai ignora frica și te-ai focusa mai mult pe ceea ce poți să faci, ai fi uimit de câte poți realiza. Tu ești singurul tău obstacol. Nimeni nu-ți poate sta în cale dacă vrei să ajungi în vârful piramidei lui Maslow!

Având gândirea potrivită, dobândești calitățile care-ți lipsesc! Oricine poate să ajungă în vârful piramidei lui Maslow, însă… numai puțini se ambiționează și reușesc!

P.S. Fotografia cu piramida egipteană nu are nimic de-a face cu Piramida lui Maslow, e doar frumoasă! :))

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: