fbpx

Cum alegi locuința potrivită – Casa perfectă este acasă!

Cum alegi locuința potrivită – Casa perfectă este acasă! În luna mai a anului 2018 m-am mutat în propria mea casă. Nu scrie pe ușă numele meu, pentru că reprezintă o dovadă de snobism în ziua de astăzi, însă în acte sunt unicul proprietar. Ce simt? Bucurie. Liniște. Echilibru. Confort. Libertate. Independență. Într-un cuvânt, nu mă mai deranjează nimeni și nu deranjez pe nimeni. Am propriul meu spațiu și fac ce vreau în el.

Visam la o casă la curte cu mult spațiu verde, cu flori și grădină de legume, cu animale și păsări, cu multă liniște, intimitate și aer curat. Deja mă vedeam scriind în balansoar, citind în hamac sau bălăcindu-mă în piscina metalică din curte.

Cum alegi locuința potrivită?

Fă o listă cu caracteristicile casei ideale!

Nu am căutat oferte de prețuri doar la case, ci și prețurile piscinelor. Îmi imaginam cum avea să arate curtea mea, unde voi pune piscina, unde se vor afla șezlongurile și așa mai departe. Astfel am constatat că posibilitatea de a avea propria piscină nu mai reprezintă deloc un vis intangibil din cauza prețurilor exorbitante.

În ziua de astăzi găsești piscine ieftine de calitate premium. Ideale sunt piscinele metalice, care sunt piscine îngropate, ovale sau rotunde. Bineînțeles că sunt superbe și piscinele dreptunghiulare, însă imaginează-ți cât de fain arată piscina ovală în grădina ta verde, plină cu flori, printre brazii falnici și mândri. Poți găsi piscine produse în Germania senzaționale, la cele mai mici prețuri de pe piață. Cauți o piscină pentru acasă cu cel mai bun raport calitate-preț? Accesează site-ul PiscineIeftine.ro și documentează-te!

Cum alegi locuința potrivită?

Asigură-te că nu cumperi pe fond emoțional!

piscine ieftine
piscine ieftine

Deși îmi imaginam și numele pe care aveam să le dau câinilor și pisicilor pe care urma să le adopt, ce tip de locuință credeți că am cumpărat până la urmă?! Un apartament! De ce un apartament? Cost de achiziție mai mic decât în cazul unei case. Costuri mai mici pentru facilități și utilități. Costuri mai mici pentru întreținerea casei. Mai puțină muncă și mai puțin timp alocat pentru întreținerea casei. Ce-i drept, confortul, libertatea și frumusețea de la casă sunt net superioare traiului într-un apartament, însă factorul decisiv în cazul meu au fost banii.

Dacă și tu ești în căutarea locuinței perfecte, iată câteva idei care te vor ajuta să creionezi cât mai bine potretul locuinței ideale pentru tine și familia ta:

 • Înainte de a decide dacă alegi o casă sau un apartament, trebuie să te cunoști foarte bine și să trasezi pe hârtie nevoile familiei tale. Soția vrea bucătărie spațioasă. Copilul are nevoie de spațiu de joacă. Tu vrei să ai biroul tău și parcare. Mama ta va avea acces mai ușor în casa ta dacă stai la parter. Și așa mai departe.
 • Pune pe hârtie caracteristicile pe care dorești să le aibă locuința ta. Dacă bifezi 90% din ele, atunci poți face achiziția respectivă. Nu e indicat să cumperi ceva sub impulsul momentului, pe fond emoțional, cu atât mai puțin o casă. Nu vrei ca în timp acea locuință să se dovedească a fi o casă nu tocmai ideală.
 • Apelează la un broker de credite bancare dacă dorești să îți achiziționezi locuința cu ajutorul unui credit. Brokerul are în portofoliul său ofertele bancare de la o mulțime de instituții financiare. Serviciile brokerilor sunt gratuite. Nu trebuie să mai alergi de la o bancă la alta pentru a afla ofertele acestora. Brokerul poate negocia cu banca o ofertă mai bună și îți întocmește dosarul de creditare. Brokerul este alături de tine pe întreaga perioadă de creditare, până la obținerea finanțării dorite.

Cum alegi locuința potrivită?

Exersează făcând economii.

Dacă poți pune deoparte 20% din venituri, vei fi capabil să plătești și o rată la un credit bancar!

 • Ofertele pentru creditele Prima Casă sunt aceleași indiferent de bancă, ceea ce diferă sunt condițiile de aprobare ale băncilor și tipurile de venituri acceptate de fiecare în parte.
 • Creditul Prima Casă nu poate fi refinanțat. Așadar, dacă ai contractat un credit Prima Casă, deși este mai ieftin decât un credit ipotecar, pe acesta nu îl poți refinanța după o perioadă de timp pentru a beneficia de o dobândă mai bună și/sau o rată lunară mai mică.
 • O locuință achiziționată prin creditul Prima Casă nu poate fi vândută mai devreme de 5 ani.
 • O locuință achiziționată prin creditul Prima Casă poate fi închiriată doar cu acordul băncii.
 • Pentru creditul Prima Casă ai nevoie de un avans minim de 5%.
 • Pentru creditul ipotecar avansul este de minimum 15%.

Cum alegi locuința potrivită?

Vezi cât mai multe locuințe scoase la vânzare!

 • Prin creditul Prima Casă, dacă locuința a fost construită înainte de 2011, suma maximă pe care o poți obține este de 57.000 euro.
 • Prin creditul Prima Casă, dacă locuința a fost construită după anul 2011, suma maximă pe care o poți contracta este de 66.500 euro.
 • Pentru creditul Prima Casă dobânda este variabilă și crește sau scade în funcție de valoarea IRCC.
 • IRCC se calculează la fiecare 3 luni.
 • Există bănci care au produse ipotecare cu dobândă fixă de la 5 până la 10 ani. Așadar, timp de 5-10 ani ai rata fixă pentru creditul tău ipotecar, schimbările din piață nu te vor afecta. După îndeplinirea acestui termen se va stabili dobânda variabilă a momentului, iar dacă piața bancară se schimbă, poți refinanța. Consultă-te cu un broker de credite bancare pentru a afla care este cel mai bun credit ipotecar al momentul, dar și care este produsul bancar cel mai potrivit ție.
 • Există bănci care îți oferă rapid o aprobare financiară care este valabilă 90 de zile. În aceste 90 de zile ai timp să găsești locuința potrivită ție și să finalizezi toate actele pentru achiziționarea imobilului dorit. Dacă locuința și actele ei sunt ok din toate punctele de vedere, primești din partea băncii aprobarea finală a creditului și în câteva zile ai banii în cont.

Cum alegi locuința potrivită?

Nu te grăbi! Ai tot timpul din lume să găsești casa visurilor tale!

piscina metalica ovala
piscina metalica ovala

 • Dacă o bancă îți oferă aprobarea financiară valabilă 90 de zile, sunt 99% șanse să primești și aprobarea finală a creditului.
 • Ipotecar sau Prima Casă, ambele credite pot fi achitate anticipat cu 0% dobândă. Așadar, pentru fiecare sumă achitată anticipat nu vei plăti dobândă.
 • Dacă vei face plăți anticipate, la semnarea contractului de credit, optează pentru scurtarea perioadei de creditare deoarece astfel scurtezi timpul de achitare, dar scade și rata lunară a creditului.
 • Dacă alegi un apartament la etaj, verifică cum bate soarele în el astfel vei estima și căldura pe care o vei suporta vara în el.
 • Apartamentele la etajul 4 în blocurile cu 4 etaje și cele la etajul 10 în blogurile cu 10 etaje sunt de evitat. Costurile pentru căldură iarna și costurile pentru răcoare vara sunt mai mari decât în cazul apartamentelor la un nivel inferior. Dacă totuși optezi pentru un apartament la ultimul nivel, verifică starea acoperișului – este izolat sau nu.

Cum alegi locuința potrivită?

Nu te întinde mai mult decât îți permite plapuma!

 • Verifică instalația electrică și sanitară.
 • Verifică îmbunătățirile efectuate de proprietarul actual.
 • Verifică vechimea centralei de încălzire (dacă are deja 8-10 ani, în 1-2 ani va trebui să o schimbi, deci alte costuri).
 • Verifică dacă proprietarii sunt dispuși să te aștepte cu plata până obții creditul Prima Casă / ipotecar.
 • Află dacă toate actele locuinței sunt în regulă din toate punctele de vedere și dacă toate camerele / anexele sunt trecute în actele locuinței.
 • Verifică dacă există datorii pe acea locuință.
 • Dacă apartamentul are centrală, dar cei de deasupra ta încă nu sunt debranșați de la rețeaua de căldură a carterului, ține cont că pe lună, pentru simplul fapt că îți trec prin apartament niște țevi care conduc căldura spre apartamentele superioare, tu vei plăti cel puțin 100 de lei în plus pentru întreținerea apartamentului. De ce? Pentru că cei de deasupra ta nu sunt debranșați și pentru că prin apartament îți trec acele țevi călduțe.

Cum alegi locuința potrivită?

Când simți că ai găsit casa ideală, imaginează-te îmbătrânind în ea.

Te vezi crescându-ți copiii în acel imobil?

 • Verifică ce fel de vecini sunt cei cu care ai pereți comuni – sigur nu vrei niște vecini gălăgioși.
 • Dacă apartamentul este la un nivel superior, iar blocul nu are lift, gândește-te da te vei descurca cu urcatul scărilor cu cumpărături sau cu copilul în brațe sau cu căruciorul copilului sau cu bunica bătrână, etc.

Pune pe hârtie avantajele și dezavantajele acelei locuințe și abia apoi decizi dacă faci sau nu achiziția.

Casa perfectă înseamnă acasă. Casa perfectă este casa potrivită ție! Crezi că nu mai cumpără românii locuințe? O, ba da! Românul are simțul proprietății foarte dezvoltat. Dezvoltatorii imobiliari construiesc ansambluri de locuințe încontinuu chiar dacă piața financiar-bancară a suferit numeroase modificări în ultimii doi ani. A apărut IRCC-ul, ROBORUL și-a pierdut din autoritate, gradele de îndatorare au fost limitate în teorie la 40% și așa mai departe. Dar cu toate acestea, românii încă achiziționează imobile.

Românul muncește sărguincios pentru a-și achiziționa propria locuință.  Foarte bine că este dedicat obiectivului său, dar important este ca înainte de a achiziționa o locuință să te asiguri că acea casă este ceea ce îți dorești pe termen lung. Mai ales dacă urmează să contractezi un credit ipotecar sau un credit prima casă pe 30 de ani pentru a cumpăra respectivul imobil.

Dacă ai nevoie de mai multe informații din domeniul financiar bancar scrie-mi pe adresa de e-mail alina.gheorghe@avbs.ro.

Locuința potrivită te așteaptă. Ai curaj să o cumperi?

Mult succes în alegerea locuinței ideale pentru tine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: