fbpx

De ce ne lipsește curajul de a ne urma vocația?

De ce ne lipsește curajul de a ne urma vocația?! Pentru că există oameni curajoși și oameni fricoși!

Se spune ca în viata lucrurile nu pot fi împărțite în alb și negru, exista întotdeauna o zona de gri. Când vine vorba de curaj, lucrurile se schimba. Exista oameni curajoși și oameni fricoși, nu avem jumătăți de măsură. De recunoscut nu o poți face ușor, pentru ca uneori curajul îmbracă mantia fricii și invers. Dacă ești atacat spre exemplu, actul de a riposta nu este de curaj, ci mai degrabă de a contracara frica.

Ea este uneori atât de puternica, încât oamenii trăiesc în umbra ei, o poarta în sacul vieții și nu se descotorosesc de ea, deși sacul devine tot mai greu odată cu înaintarea în vârstă. Din cauza ei, exista oameni care au pierdut iubirea vieții, au pierdut jobul ideal, au pierdut și s-au pierdut pe ei înșiși. Și se pomenesc la bătrânețe vorbind în termeni precum: „dacă as fi făcut atunci, as fi fost mult mai fericit”, adica în regrete.

De ce ne lipsește curajul? Pentru că există teama de a-ți urma visul până la capăt!

Există o modalitate prin care putem evita să ajungem ca acei oameni și aceea se numește „curajul de a încerca”. Sa va dau un exemplu din aria profesionala. Este despre un contabil care s-a visat întotdeauna pictor. Cat a trăit bunicul sau,  acesta i-a alimentat visul. Din putinii bani ii cumpăra copilului pensule, acuarela, tot ce avea nevoie pentru a-și descătușa potențialul. Bunicul a plecat, au rămas părinții, care, având „un spirit pragmatic” i-au zis adolescentului: „Vrei sa fii muritor de foame? Pictura nu e meserie! Pune mana și dă la ASE! La contabilitate sa îți faci un viitor,  ca noi n-avem cu ce sa te întreținem!

Și tânărul a ascultat și acum e contabil, tine evidenta pentru mai multe firme, nu îl încântă, dar câștiga foarte bine. Iși mai aduce aminte uneori de marea dragoste: pictura. Îl încearcă nostalgia și întrebarea: ce-ar fi fost dacă?”

Evident, nu are un răspuns, ci doar o incertitudine, doar un regret. În situația lui suntem mulți, ne lipsește curajul.

De ce ne lipsește curajul?

De ce ne lipsește curajul de a ne urma visurile? De ce sacrificam pasiunile în favoarea unui job călduț, cu program regulat?  Familiștiii vor răspunde ca au copii de crescut și nu își permit sa pună visele lor pe primul plan. Burlacii vor spune ca momentan câștigul e important și au timp mai târziu sa își urmeze vocația, vor avea suficienți bani sa și-o pună în aplicare. Adolescenții vor spune ca nu vor sa mai trăiască pe spatele părinților și ca atare, dream less, money more. Cuvântul cheie – banii. Ca atare, deducem ca din cauza banilor ne  lipsește curajul de a ne urma visurile pana la capăt. Howard Schulz, fondatorul Starbucks, a locuit o buna perioada de timp într-un complex de locuințe pentru săraci. Celebra prezentatoare Oprah Winfrey s-a născut intr-o familie săracă, dar asta nu a împiedicat-o ca la 19 ani sa fie primul corespondent de presa Afro-American.

Deci sunt banii cauza? În mod cert NU, ei sunt doar un paravan după care ne ascundem.

De ce ne lipsește curajul? Iată care este cauza reala pentru care ne lipsește curajul de a ne urma pasiunile!

Adevărată cauza este mai simpla decât teoriile complicate pe care le abordam și se refera la zona de confort. E în natura umana sa ne placa lucrurile pe care le știm, sa mergem pe un traseu cunoscut și bătătorit și de alții. Zona de confort nu ne stimulează sa ne reinventam, nu ne pune fata în fata cu frica și cu marile decizii ale vieții.

În aria profesionala, nu e oare mai simplu sa mergem la un job, sa facem zilnic cam aceleași sarcini, sa ne vedem cu aceiași colegi, ale căror defecte și calități le cunoaștem deja, sa știm ca pe 31 ale lunii avem banii în cont pentru munca depusa?

In schimb,  dacă contabilul nostru ar fi ieșit din zona de confort pentru a-și urma vocația de pictor, ar fi trebuit sa se lupte cu multe variabile mecunoscute:

  • Cât timp sa aloce pasiunii pentru a păstra un echilibru pasiune-familie?
  • Dacă ceea ce pictează place doar lui, nu și celorlalti? 
  • Cum își va întreține familia pana când munca lui va avea rezultate?

  • Unde își va expune picturile? Un apartament de 2 camere nu e cea mai buna opțiune.
  • Dacă in picturile sale materialele folosite nu sunt în trend cu cerințele vremii?

Toate aceste întrebări, dar mai ales răspunsurile, ar însemna pentru el să se reinventeze, sa aibă un mindset de întreprinzător, sa aibă curajul de a merge pana în pânzele albe pentru vocația lui, sa devina dintr-un pasionat de cifre, un pasionat de dialog (cum sa afli ce crede lumea despre picturile tale dacă nu discuți?). Ar fi nevoie sa devina un speaker foarte bun (a convinge pe cineva sa îți ofere un spațiu pentru a-ți expune lucrările poate fi complicat dacă nu știi cum sa pui problema).

Nu e mai cald și mai sigur și mai stabil și…completati voi, sa ramai în aceeași postura decât sa faci toate lucrurile de mai sus?

De ce ne lipsește curajul? Iată care este prețul lipsei de curaj!

Evident ca da și totuși toate lucrurile au un preț, inclusiv oportunitățile pierdute. Poți trai cu regrete toată viata, poti sa ramai anonim într-o masa mare de oameni, deși puteai deveni un om de succes datorita potențialului imens, poți sa îmbătrânești lângă cineva care îți oferă o masa calda, dar nu e și pansament pentru sufletul tău, poți sa regreți prezentul și sa aștepți viitorul fără prea multe speranțe.

Comparativ cu riscurile de a ieși din zona de confort, oare merită?

De ce ne lipsește curajul? Îți ofer o pledoarie pentru curaj!

Da, merita! Ai sa vezi ca temerile tale nu erau obstacole de netrecut, ci mai degrabă obstacole autoimpuse, ai sa vezi ca,  făcând ceea ce îți place, „jobul” va fi parte din viata ta, nu doar un instrument de schimb financiar (prestez munca pentru bani), ai sa fii mai fericit și mulțumit de noua viata! Ai una singura, fără buton de edit, ai curaj sa o trăiești asa cum ai visat?!

Eu sunt Oana și sunt Blogger de HR și articolele mele le puteți găsi pe oanahrp.com!

S-ar putea să te intereseze și articolul: Tehnici de gestionare a timpului care te vor ajuta să devii antreprenor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: