fbpx

Frica de moarte reprezintă combustibilul tuturor celorlalte frici!

Frica de moarte reprezintă combustibilul tuturor celorlalte frici cu care oamenii se confruntă.

Ne temem de sărăcie. Vrem să avem bani deoarece lipsa banilor conduce la sărăcie, iar sărăcia vine, de cele mai multe ori, la pachet cu boala care implicit ne direcționează prematur către moarte.

Ne temem de singurătate. Vrem să fim iubiți și să iubim pentru ca ultima clipă a vieții să o petrecem în compania unor oameni care ne iubesc sincer și dezinteresat.

Ne temem de abandon. Teama de abandon este în strânsă legătură tot cu teama de singurătate și cu cea a morți. Când suntem tineri nu vrem să fim abandonați de cei pe care îi iubim, de cei în jurul cărora ne construim existența. Cel mai trist lucru pe pământ este să îți petreci ultimele clipe singur, într-un cămin uitat de lume sau într-un spital.

Conform Piramidei lui Maslow omul are 5 nevoi principale, când una din ele nu este satisfăcută, omul este nefericit și, prin urmare, fricile se vor accentua.

Cele 5 nevoi principale din Piramida lui Maslow sunt:

  1. Nevoi fiziologice primare, adică de supraviețuire. Omul are nevoie de aer, apă, hrană, haine, adăpost, căldură, etc.
  2. Nevoi de siguranță și de securitate personală. Pentru ca această nevoie să fie satisfăcută este esențial ca omul să fie ferit de războaie și/sau de dezastre naturale. Totodată, îl marchează negativ violența în familie și/sau abuzurile din copilărie.
  3. Nevoi sociale și de apartenență. Omul are nevoie să aparțină unor grupuri sociale (cluburi, grupuri religioase, organizații profesionale, echipe, etc.). În mod special are nevoie de iubire, atât sexuală, cât și non-sexuală.
  4. Nevoi de recunoaștere socială. Nevoia de recunoaștere socială are legătură cu stima de sine și se reflectă prin nevoia de a fi respectați, de a fi acceptați, de a primi validarea dorită, de a fi admirați.
  5. Nevoi de auto-realizare și/sau dezvoltare personală. Nevoia de dezvoltare este nevoia de a atinge potențialul maxim în toate ariile vieții, adică de a ajunge la cea mai bună variantă a ta. Această nevoie pune mult accent pe altruism și spiritualitate.

Când una sau mai multe nevoi nu sunt satisfăcute, omul nu doar că este nefericit, ci ajunge să se confrunte cu o serie de multe alte frici care toate conduc la cea mai mare și mai importantă frică dintre toate: frica de moarte!

Este posibil să scăpăm de frica de moarte?!

În primul rând, trebuie să învățăm să nu mai ascundem această frică. Trebuie să o acceptăm și să o înfruntăm întreprinzând acțiuni prin care, odată ajunși în fața morții, să nu avem niciun regret. Trebuie să ajungem în punctul în care să ne putem uita în urmă cu zâmbetul pe buze, împăcați și liniștiți. Sigur, pare că vorbesc din cărți. Este foarte greu să accepți faptul că moartea este inevitabilă și de cele mai multe ori o asociem cu durerea și chinul. Însă nu trebuie neapărat ca moartea să se petreacă dureros și violent. Putem schimba modul în care murim. O putem face lin sau dureros.

De fiecare dată când auzim de spitale, boli, servicii funerare Bucuresti, pompe funebre Bucuresti sau servicii funerare Spitalul Militar ni se face pielea de găină. Frica de moarte își face simțită prezența în mod accentuat. Atunci ajungem să ne gândim că și noi ne putem îmbolnăvi și muri. Cu atât mai cumplit este când vedem murind în ochii noștri copii și tineri. De ce au ei parte de un sfârșit prematur și atât de cutremurător?! Singurul răspuns posibil ar fi, nebănuite sunt căile divinității…

Nu spun să avem, neapărat, o stare de bucurie în fața morții. Și sub nicio formă nu trebuie să căutăm moartea cu lumânarea. Nicidecum. Moartea reprezintă un fapt și este bine să ne pregătim pentru ea adoptând o viață echilibrată. Trăind frumos și  fiind altruist ne facem viața frumoasă și ne pregătim pentru clipa morți.

Pentru înțelegerea și depășirea limitărilor inerente ale eului, vă recomand cartea lui David R. Hawkins – Transcenderea nivelurilor conștiinței.

Totodată, o carte care explică foarte bine felul în care putem obține ceea ce ne dorim în viață, pe cea mai armonioasă cale, este Karma Iubirii a lui Geshe Michael Roach. Această carte ne învață să aplicăm corect legile karmei pentru a obține viața pe care o visăm. Karma Iubirii ne învață să plantăm semințele karmei pentru a obține și menține fericirea deplină. Această carte ne mai învață și cum să preluăm controlul asupra propriilor gânduri și emoții pentru a dobândi o viață stabilă, echilibrată și frumoasă. Karma Iubirii ne învață și cum să atingem potențialul nostru maxim în toate aspectele vieții, dar ne explică și moartea și modalitățile de a ne pregăti pentru venirea ei.

Așadar, în clipa în care devenim cea mai bună variantă a noastră, în clipa în care îmbrățișăm iubirea, altruismul, corectitudinea și loialitatea, în clipa în care ne depășim limitele și învățăm să trăim obiectiv și cu bucurie, rând pe rând fricile se vor disipa, iar moartea va înceta să mai fie cel mai cumplit scenariu.

Frica de moarte NU este un demon.

Frica de moarte este un imbold prin care divinitatea ne determină să ne depășim limitele și să preluăm frâiele propriei vieți astfel încât să ajungem să trăim viața pe care o visăm. Frica de moarte este cel mai bun și întemeiat motiv de a pune stop irosirii de sine. Frica de moarte este prilejul perfect de a trăi cu toată ființa ta doar experiențele care te fac fericit/ă.

Fericirea este o alegere conștientă.

Și totuși, cât de sănătoasă este conștiința ta și cât de apăsător este subconștientul tău?!

Aici și acum începe schimbarea ta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: