fbpx

RUSINEA: pentru că îmi este rușine TREBUIE să mă ascund!

Pornind de la articolul care sunt principalele 4 forme prin care ne sabotăm in/conștient dezvoltarea, rușinea este una din cele mai distructive emoții. Rușinea este vocea aceea interioară care îți spune: pentru că îmi este rușine TREBUIE să mă ascund! Și asta ajungi să faci o viață întreagă: te ascunzi, minți și te închizi într-un univers în care NIMENI nu are acces.

Așa ajungi să crezi despre tine că nu meriți, că ești inferior celorlalți, că nu ești suficient, că nu poți, că nu ești capabil… că nu ești vrednic de a primi sau de a te bucura de tot ceea ce viața ne poate oferi mai frumos. Rușinea este taina pe care o porți în suflet în permanență.

Îmi este rușine! Nu înțeleg! Ce este rușinea?

Rușinea este un sentiment negativ, extrem de dureros, paralizant, care se bazează pe convingerea că nu corespundem standardelor noastre și nici ale societății. Odată ce simți rușinea, înseamnă că ești convins că ceva este în neregulă cu tine! Acest sentiment distructiv te determină să te consideri nevrednic și nedemn de iubirea, aprecierea sau acceptarea celorlalți. Ajuns în acest punct, ai foarte mari șanse să nu poți dezvolta o relație sănătoasă de iubire, bazată pe încredere, siguranță, transparență și reciprocitatea.

Rușinea NU poate fi asociată cu sentimentul de vinovăție și nici cu jena. Te simți vinovat doar în urma unei acțiuni, iar jena este o reacție față de percepțiile pe care ceilalți le frâng asupra noastră. Pe când rușinea este o luptă și o comparație pe care tu o duci cu tine însuți. NU corespunzi standardelor tale!

Îmi este rușine! Ce declanșează rușinea?

Rușinea declanșează o mulțime de alte stări și urmări fizice negative, unele menite de a ne servi drept mecanisme de apărare:

 1. Furia. E mai ușor să fii furios, impunător, disprețuitor și obsedat de control decât să recunoști și să vindeci rușinea pe care o porți în suflet de ani de zile.
 2. Agresivitatea. A fi agresiv te transformă într-un atacator / vânător, astfel nimeni nu îți poate răsuci cuțitul în rana deja existentă.
 3. Supunerea. La polul opus celor agresivi, se află cei supuși și lingușitor. Există un proverb românesc care spune așa: capul plecat sabia nu-l taie. Așa este, cu cât ești mai umil, mai serviabil și mai supus, cu atât șansele de a fi umilit de cineva sunt mai mici. Și chiar dacă ceilalți nu contribuie la sporirea sentimentului de rușine, tu însuți o faci devenind un om slab și fără coloană vertebrală. Așadar, te îndepărtezi și mai mult de standardele care te fac, oricum, să suferi.
 4. Narcisismul. În încercarea de a atinge perfecțiunea și de a estompa rușinea, cel care se luptă cu acest sentiment negativ poate pica în patima narcisismului. Cu cât va fi mai rușinat de el însuși, cu atât va deveni mai obsedat de propria sa imagine și de atingerea perfecțiunii.
 5. Frustrarea. Nu e ușor să trăiești cu frustrarea că tu nu poți fi ca ceilalți și că tu nu poți avea viața pe care o au ceilalți. Te pui într-o poziție de inferioritate față de ceilalți și uite așa ratezi momente importante și frumoase din viața ta.
 6. Frica. Frica de a fi descoperit, frica de a fi umilit, frica de respingere, de a nu fi acceptat, de a nu fi iubit, frica de eșec, frica de singurătate, frica de abandon… una sau mai multe frici vin la pachet cu rușinea.
 7. Boala fizică. Rușinea îți atacă întâi sufletul și psihicul, apoi își revarsă urmările asupra trupului tău. Cei care trăiesc în rușine de ani de zile, riscă să se îmbolnăvească de cancer, depresie, anxietate, anorexie, bulimie, micoze sau acnee, impotența, etc. sau pot pica în patima anumitor dependențe, cum ar fi cea de alcool.

Îmi este rușine! Cum să scap de ea?

Rușinea poate fi depășită. Rușinea este un demon cu care trebuie să te lupți până la epuizare, dacă trebuie, dar de care vei scăpa prin puterea voinței, prin credință și cu ajutor specializat, de ce nu. Uneori cauzele sunt atât de adânci încât avem nevoie de o voce obiectivă și pertinentă care să ne indice direcțiile spre dobândirea vindecării și a eliberării.

 1. Când ai simțit rușinea prima dată și de ce? Gândește-te la moment, la cauză și la omul care a declanșat în tine rușinea. Ce ți-a spus, cum te-a privit, ce ți-a făcut? Avea dreptate? De-a lungul anilor nu cumva tu ai hiperbolizat acel moment? Dacă simți că acel moment n-a fost nici pe departe la fel de grav pe cât îl resimți tu acum, înseamnă că ai exagerat puțin și ar trebui să înțelegi că NU ești o victimă. Oamenii te văd așa cum li te arați. Ești mic sau mare? Ești impresionant sau de neobservat? Stima de sine e cheia.
 2. De ce sau de cine este activată rușinea? De un om, de o anumită tipologie de oameni, de un cuvânt sau de o faptă? Ce te frustrează atât de tare? Oamenii tind să profite de punctele slabe ale altor oameni. Așadar, dacă în jurul tău se află persoane care profită de tine, manipulându-te prin intermediul rușinii pe care o resimți, atunci poate că ar trebui să renunți la acei oameni.
 3. Evaluează-te! Până devenim adulți învățăm de la părinți, din școală și din societatea cum arată un om frumos, cum arată un om deștept, cum arată un om realizat, cum arată un om serios, cum arată un fiu bun sau un părinte bun, etc. Acestea sunt standarde care ne sunt induse și impuse încă de mici. Odată ce simțim că nu corespundem acestor standarde, începem lupta cu rușinea care ne transformă, de cele mai multe ori, în persoane cu un real handicap emoțional. Simți că dezamăgești și, automat, devii incapabil de multe lucruri. De fapt, îți pierzi orice energie de a mai demonstra cuiva ceva. Dacă tot ești nașpa și rău, măcar să o ții așa până la capăt. Măcar în privința asta să nu dezamăgești. Află că greșești!

Chestionează toate aceste standarde și norme agreate de societate. Nu corespunzi lor! Foarte bine! Trezește-te la realitate! Nici nu trebuie să fii la fel ca toți ceilalți! Nu-ți nega UNICITATEA, ci ține cont de adevărul propriu! Dă frâu liber adevăratului tău EU!

Nu te mai ascunde! Ai toate motivele posibile și imposibile pentru a te dezvălui lumii fix așa cum ești: perfect și unic! Știi care este antonimul rușinii? CURAJUL! Îndrăznește să fii tu însuți, să te iubești, să te accepți și să dezvolți toate calitățile minunate pe care le ai… dar pe care le irosești ascunzându-te!

 1. Conștientizează rușinea și cauza ei! Ești pus într-o situație care îți declanșează sentimentul de rușine, în loc să reacționezi cu agresivitate sau să fugi cu lașitate, pune-ți întrebări. De ce sunt agresiv / laș? De ce mi-e rușine? Ce vreau să ascund? Ce se întâmplă dacă celălalt mă descoperă așa cum sunt? Ce se află în spatele acestei frici? Ce vreau să obțin când reacționez așa? Ei, atunci e momentul perfect să-ți înfrunți rușinea. În loc să mai ataci sau să dai înapoi, mergi înainte cu curaj și respect față de ceilalți.
 2. Află care îți sunt standardele și renunță la ele! Ți-e rușine că ești urât/ă, gras/ă, ai un handicap fizic sau ești sărac/ă? Ok! Te confrunți cu un complex major și pe fondul rușinii îți limitezi viața. Dar dacă ai fi frumos/frumoasă, suplu/suplă, sănătos / sănătoasă și bogat/ă, cine ai fi atunci? Ce ai face? Cum ar fi viața ta? Ce acțiuni ai întreprinde pentru tine? Ce ai putea realiza dacă nu ai fi încolțit/ă de rușine? Gândește-te că în această clipă îți irosești viața nefăcând nimic pentru că ți-e rușine. Așadar, nu ai nimic! Dacă începi să acționezi chiar de acum ca și cum ai fi deja versiunea ta perfectă, NU AI PIERDE NIMIC, ci ai avea doar de câștigat. Faptul că nu ești ca restul lumii ar trebui să fie un motiv în plus de a-ți demonstra că tu poți să devii un exemplu pentru tine însuți, dar și pentru societate. Și dacă nu îți iese, și ce dacă?! Mergi pe alt drum. Unul sigur este pentru tine.
 3. Iartă și fii obiectiv/ă! Fă un pas în spate și privește situația obiectiv. Ai vreo vină pentru rușinea pe care o simți? Nu! Au vreo vină ceilalți că te-au făcut să suferi și ți-au accentuat sentimentul de rușine? Dacă da, scoate-i din viața ta și iartă-i! Iartă-i pe ei și iartă-te pe tine că ai permis să fii tratat/ă astfel.
 4. Dovedește-ți că ești demn/ă! În primul rând, fii bun/ă cu tine. Tratează-te cu blândețe, înțelegere și iubire. Alină-ți și vindecă-ți suferințele așa cum ți-ai mângâia copilul rănit în genunchi. Amintește-ți de toate momentele în care ai reacționat impecabil, te-ai descurcat minunat și te-ai simțit frumos/frumoasă. Amintește-ți de momentele în care ai fost mândru/mândră de tine și sustrage din acele clipe puterea și energia de a fi, fără echivoc, un om puternic, demn și frumos! Tu poți, doar eliberează-te de rușine!

Nu mai lăsa lipsa stimei de sine să te îngroape în rușine! 

Dacă ți-a plăcut articolul meu despre eliberarea de rușine și consideri că este util, împărtășește-l prietenilor tăi de pe rețelele de socializare!

Mulțumesc!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: