fbpx

Invitația la Vals de Mihail Drumeș – cartea mea preferată!

Invitația la Vals de Mihail Drumeș este cartea mea preferată. Din toate zecile de cărți citite, sau poate chiar sute de cărți, Invitația la Vals de Mihail Drumeș este, din punctul meu de vedere, cea mai bună carte pe care am citit-o vreodată.

Orice voi scrie despre această carte, va fi prea puțin. Mihail Drumeș este un autor absolut genial. Este un autor căruia nu i s-a acordat atât de multă atenție pe cât ar fi meritat. Nu îmi amintesc să îl fi studiat la școală și nu îmi amintesc să îl fi ridicat în slăvi vreo profesoară, însă consider că această carte Invitația la Vals ar trebui să fie citită de orice adolescent și adolescentă.

De ce cred cu tăria că Invitația la Vals a lui Drumeș ar trebui citită de orice adolescent? Deoarece Mihail Drumeș a construit personajul principal al volumului, pe Tudor Petrican, într-un mod magistral. Tiparele psihologice conturate apoteotic de Mihail Drumeș pot deveni puncte de reper puternice în relațiile amoroase pentru toți adolescenții.

Invitația la Vals carte pentru femeile care sfârșesc de fiecare dată în același punct: abandonate!

Acțiunea se petrece în București la începutul anilor ’30. Tudor Petrican este student la Drept, iar Micaela vrea să devină profesoară. Sunt vecini, iar Tudor își propune să o cucerească. De ce? Pentru că pare a fi singura femeie care să nu îl vrea cu disperare. Pentru că este singura femeie pentru care el trebuie să se dea peste cap pentru a o seduce și cuceri. Pentru că este o adevărată provocare pentru el.

Tudor este inteligent, chipeș, șarmant și deosebit de șiret. Nu duce lipsă de femei, ba chiar a avut atât de multe femei încât Micaela riscă să devină încă un nume pe lista lui lungă de cuceriri. După lungi insistențe și acțiuni romantice, Tudor reușește să o cucerească pe Micaela. O curtează insistent, o seduce iremediabil, o cucerește abil, o îndrăgostește pentru totdeauna, o are până ce ea îi oferă întreaga sa ființă, o lasă însărcinată, apoi o părăsește. BRUTAL și VIOLENT. De ce? Pentru că se teme de angajamente și pentru că iubirile proaspete și procesul ludic îl fac să se simtă cu adevărat viu, invincibil, puternic, chiar ZEU. Tudor Petrican nu este un om obișnuit, iar iubirile banale nu sunt în sfera lui de interes. El trebuie să înceapă ca un Eros și să sfârșească ca un Thanatos.

Oare marea artă în iubire nu e să rupi când ești pe culme? De ce să aștepți descompunerea simțămintelor, inevitabilele certuri, înjosiri, invective, care coboară în mocirlă cerul dragostei? De ce să aștepți mușcăturile înveninate ale șerpilor de care pomeneam adineauri și să nu isprăvești în plină strălucire?

Când iubirea începe să doară în mod constant, atunci începi să trăiești neiubirea!

Așadar, Tudor se asigură că este de neuitat pe tot parcursul povești lor: întâi când o cucerește, apoi când o iubește și în final când o părăsește și continuă să o tortureze psihic și emoțional. Tudor se joacă cu ea în permanență și rămâne prezent în viața ei într-un mod atât de crud și de nemilos încât… îi devine cu adevărat călău și mesager al morții.

Invitația la Vals Mihail Drumeș este mai mult decât o carte de beletristică sau un roman de dragoste, este, din punctul meu de vedere, și un roman psihologic. Tudor Petrican este imaginea vie a escrocului sentimental. Este egocentric, narcisist, egoist, tranșant, nemilos, orgolios, teatral, obsedat, deosebit de tacticos și câte și mai câte. Realizează orice își propune și își planifică fiecare pas pentru torturarea și distrugerea Micaelei.

Spus pe scurt, Tudor Petrican are toate atributele unui psihopat. Exact! Tudor Petrican are personalitatea unui psihopat. Știu că o să ridicați din sprânceană și automat o să vă duceți cu gândul la un criminal în serie. Însă nu toți psihopații sunt criminali. Psihopații pot fi eroi, excelenți conducători, întotdeauna ocupă funcții importante. Așa cum reușește și Tudor: ajunge un renumit avocat, un profesor universitar ilustru și devine și un nume important în politică. Nimic nu-l oprește pe Petrican atunci când își propune un obiectiv și să te ferească Dumnezeu să te îndrăgostești de el.

Iubirea este despărțită de obsesie de o linie foarte fină și fragilă.

A te îndrăgosti de un bărbat aidoma lui Tudor Petrican este ca și cum îți semnezi singură sentința la moarte. Și dacă nu îți semnezi sentința la moarte, te asiguri că vei trăi pentru toată viața într-o închisoare interioară greu de imaginat. După ce iubești un astfel de bărbat rămâi doar tu cu durerea. Te deposedează de tot, se asigură că nu o să îl uiți vreodată, dar și că nu vei mai putea iubi vreodată un alt bărbat cu aceeași intensitate, forță și claritate așa cum l-ai iubit pe el. Un Tudor Petrican îți răpește tot ceea ce ai mai bun și mai pur și te transformă într-o piatră. Pietrele sunt, dar nu trăiesc.

Tudor Petrican m-a măcinat mărunt. Este cel mai complex personal literar întâlnit vreodată. Invitația la Vals Mihail Drumeș a devenit preferata mea și e superioară tuturor cărților citite până acum. Petrican suferă de toate relele lumii și ne face să trăim povestea lui la intensitate maximă.

Dragă femeie, să nu îți pierzi niciodată spiritul de supraviețuire!

În plus, Mihail Drumeș în Invitația la Vals este extrem de intuitiv și ne anticipează foarte bine sentimentele de după o despărțire. Cred că tuturor ne-a trecut prin cap cel puțin o dată idea răzbunării. Ba chiar mai mult decât atât, ne-am dorit de nenumărate ori să stârnim regretul în fostul partener. Să regrete până în adâncul inimii faptul că ne-a pierdut. Exact asta îi face și Tudor Petrican Micaelei, se asigură că îl regretă și că își blesteamă zilele pentru faptul că l-a pierdut, copleșind-o cu acțiuni false de bunătate și generozitate.

Mihail Drumeș în Invitația la Vals a suprins tot ceea ce o femeie nu ar trebui să trăiască niciodată în viața ei, ceea ce doare mai mult într-o poveste de iubire. A surprins disperarea, abandonul, nebunia și… clacarea. Pentru că în final Micaela clachează așa cum ar face orice femeie aflată într-o astfel de relație toxică. Astfel de relații nu pot duce decât în fața morții…

Vă îndemn să citiți cartea Invitația la Vals, vă garantez că o să vă placă. Are toate ingredientele necesare catalogării unei cărți bune și este incredibil de captivantă și impresionantă. O citești cu inima cât un purece și o curiozitate imensă.

Cartea Invitația la Vals de Mihail Drumeș o găsiți în Librăria Delfin!

S-ar putea să îți placă și: Oxen Prima Victimă de Jens Henrik Jensen!

Spor la citit.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: