fbpx

Iubire, nu te mai vinde ieftin!

Iubire, nu te mai vinde ieftin! Chiar nu-ți pasă de tine, de noi? De ce te irosești? Închide ochii și gândește-te la lucrurile pe care le pierzi atunci când îți consumi timpul, gândurile, talentul, calitățile și capacitățile pe bani puțini. Eu cred în tine! Tu de ce nu te apreciezi? De ce atunci când te uiți în oglindă vezi doar o ființă cu posibilități limitate care se mulțumește și acceptă puțin, deși merită și valorează mult mai mult?! Fructifică potențialul și progresează. Ce aștepți? N-o să-ți pice din cer succesul! Trebuie singur/ă să mergi să-l câștigi și să-l menții pe termen lung!

Acesta este primul articol din seria articolelor despre blogging pe care le voi publica aici în perioada imediat următoare. Am revenit la linia de start a bloggingului după mai mult de un an și jumătate în care n-am mai scris nici măcar un articol pe bani. S-ar putea să-mi fi ieșit din mână, însă am senzația că m-am reîntors cu forțe proaspete și mai inspirată ca niciodată. Timpul o să-mi dovedească dacă am evoluat sau am stagnat.

Habar n-am cum mai merge piața, dar un lucru e cert, odată activate vechile colaborări, sub nicio formă nu voi accepta să scriu pentru mai puțin decât consider că merit. Nu iau în calcul nici măcar faptul că blogul meu este relativ nou. Nu contează că am dispărut o vreme. N-are importanță că lumea nu prea mai știe cine sunt. Eu știu foarte bine cât valorează munca mea și cine vrea un articol scris de mine, va trebui să mă remunereze pe măsura calității articolului și nu pentru numărul de cuvinte, conform rank-urilor, traficului sau mai știu eu ce baliverne care nu reflectă nici măcar pe sfert calitatea unui blog sau a unui blogger.

Da, poate că rank-urile blogului și traficul contează atunci când vorbim de SEO, autoritate în căutările Google și așa mai departe, dar cu ce te ajută un blog cu rank-uri bune și mult trafic dacă autorul este incapabil să transforme vizitatorul în cumpărător?! Și dacă nu vânzările te interesează, ci brand awareness-ul, atunci tot la calitate ne întorcem. Dacă vrei să-ți faci brandul cunoscut, atunci ar trebui să alegi niște bloggeri care să-ți reprezinte cu succes business-ul în mediul online, nu orice amatori care își vând postările pe 10 lei.

Recunosc, și eu mi-am început activitatea tot de la 10 lei, însă evoluăm, nu? Învățăm, ne dezvoltăm, progresăm, prin urmare creștem și prețul odată ce câștigăm o reputație și se văd niște rezultate. Altfel, dacă rămâi în același stadiu, dacă te vinzi ieftin, ieftin o să fii considerat. N-o să vină nimeni ca să te tragă de mânecă pentru a-ți îndesa mai mulți bani în buzunar. Totul ține de tine și de obiectivitatea cu care îți evaluezi munca și propriile calități.

Iată câteva informații în baza cărora poți începe CHIAR DE ACUM să te evaluezi CORECT:

  1. Nu-ți stabili prețul în funcție de numărul de cuvinte pe care îl va avea articolul.

Serios, când îi spui unui sponsor că îi scrii un articol de 400 de cuvinte și 2 link-uri pentru suma X, riști să nu faci o impresie bună din start. Dacă tu consideri că 500 de cuvinte merită prețul X și peste 500 de cuvinte merită prețul Y, tu spune-i prețul tău și îți „contorizezi” articolul în funcție de munca și timpul pe care ești dispus să le investești pentru acei bani. Dar ține minte, VINZI CALITATE, NU CANTITATE. Poți arunca în online un articol cu 2 link-uri pentru 20 de lei cu care îți iei un pachet de țigări și o pâine, însă cine îl va citi, cine va cumpăra, cât vor rezista vizitatorii tăi să citească astfel de inepții pe termen lung?! Căci da, trebuie să îți respecți cititorii și să nu îi subestimezi. Dacă ții la ei și conștientizezi că te ajută să progresezi, oferă-le informații de calitate, utile, și determină-i să te recomande și altor oameni. Dacă ții la blogul tău, vei scrie doar articole de top, fie că o faci pe gratis, pe bani mulți sau puțini. Dacă ții la reputați ta, vei scrie doar articole care te reprezintă.

Și mai ales, află domeniul pentru care vei scrie, află dorințele sponsorului, gândește-te dacă îi poți scrie omului un articol sincer, obiectiv, creativ, cu potențial să vândă, și abia apoi îți stabilești prețul. Iar costul trebuie să fie întotdeauna puțin mai mare decât ești dispus să accepți, ca să poți negocia. Altfel o să primești mai puțin decât consideri că meriți și o să scrii o prostie de articol, pentru că oricum ești nemulțumit și nu mai ai chef să îți dai silința.

  1. Mizează pe optimizarea SEO.

Când îți argumentezi prețul și specifici că timpul tău și calitatea articolului valorează bani, menționează și faptul că optimizezi SEO articolul. Tu oricum îți optimizezi SEO toate articolele, este o tehnică pe care o folosesc toți bloggerii. Este „o muncă” pe care aparent o faci în plus, însă în realitate este procedura standard pentru publicarea unui articol bun. Tu demonstrează că știi ce vorbești, că vei plusa pe X cuvinte cheie pe care le vei folosi în corpul articolului de Y ori, în primul paragraf al articolului, în titlu, în descrierea fotografiei și în metadescrierea articolului. Specifică faptul că link-urile sunt dofollow și chiar așa să fie. Demonstrează că știi ceva SEO și că ești dispus să folosești ceea ce știi și pentru a-i consolida imaginea sponsorului în online.

  1. Folosește sponsorizarea pe Facebook.

Yep, ai citit bine. Învață să sponsorizezi pe Facebook și determină-ți sponsorii să-ți dea câțiva zeci de lei în plus pentru 2-3 zile de sponsorizare a articolului pe Facebook. Să zicem că impui un preț de 50 euro per articol + 90 de lei per 3 zile sponsorizare articol pe Facebook. În felul acesta îți sponsorizezi constant articolele pe Facebook, însă pe banii sponsorului. Tu faci trafic și atragi cititori, sponsorul ajunge la mai mulți posibili cumpărători / fani ai brandului. Un parteneriat win-win, nu crezi?

  1. Fii selectiv în alegerea firmelor cu care vei colabora.

Eu scriu despre orice domeniu de activitate, însă respect nișa blogului chiar dacă scriu despre anvelope sau despre cărți de dezvoltare personală. Dacă, să spunem, tu ai un blog pentru părinți și scrii în special despre copii, nu publica un articol despre sex shop-uri decât dacă îți poți păstra nișa blogului și știi că nu îți ofensezi cititorii. Dacă îți pierzi cititorii și nu-i respecți, pentru cine vei mai scrie?! Un blog-varză nu valorează nici doi lei. Înțeleg că ai un blog care nu respectă o nișă anume, însă ai grijă să-ți respecți măcar convingerile și personalitatea. Când începi să te prefaci și să fabulezi, ai ratat articolul. Poți considera că l-ai scris degeaba. Așadar, dacă nu ești convins că poți scrie un articol senzațional despre un anumit domeniu/serviciu/produs, mai bine nu-l mai scrie.

  1. Timpul înseamnă bani.

Pot petrece, la un articol foarte bun, două ore sau o zi întreagă, depinde de domeniu și de gradul de documentare. Dacă știu că n-am timp să scriu un articol bun, nu-l mai scriu. N-are absolut niciun sens să mă bucur de 100 de lei câștigați ușor și rapid, dacă pe termen lung o să îmi umplu blogul cu prostii și n-o să-l mai citească nimeni. Așadar, din nou revenim la numărul de cuvinte: poți scrie 1000 de cuvinte în 30 de minute sau poți scrie tot 1000 de cuvinte, dar alese, în 3 ore. În concluzie, când îți stabilești prețul, trebuie să ții cont și de timpul pe care îl vei petrece scriind acel articol. Ești dispus să îți sacrifici 2 ore, pe care le-ai putea petrece cu familia, pentru 60 de lei pe un articol? Știu că acei 60 de lei îți pot achita, de exemplu, costul internetului, însă nu totul pe lumea asta se traduce în bani. Timpul înseamnă viață și fericire.

  1. Fii onest și nu-ți șterge niciodată articolele.

Vei da peste firme care nu vor ști o iotă despre blogging, SEO sau publicitate online, sfatul meu este să fii onest, să ajuți omul așa cum știi, să îi oferi calitatea maximă de care ești capabil și astfel el să-ți devină partener pe termen lung. Nu te bucura de câștiguri de moment, gândește-te în perspectivă, pe termen lung. Într-adevăr, sunt joburi pe care le poți face o singură dată și joburi pe care le poți menține pe termen lung. În general, cu aproape toate firmele poți colabora pe termen lung. Te ocupi de site-ul omului, îi scrii contentul pentru alte publicații, îi recomanzi alți bloggeri, îi administrezi paginile de socializare ale firmei, etc. Tu ești cheia unei colaborări de viitor. Realizează-ți oportunitățile pentru a ține aproape un sponsor pe termen lung, asta dacă vrei să câștigi bani constant.

  1. Nu te interesează câți bani câștigă alți bloggeri.

Dragul meu cititor, nu te interesează pe tine ce face capra vecinului. Pe tine te interesează de tine și de sănătatea ta. Dacă scrii articole frumoase, dacă ești apreciat în mediul online, dacă ai o reputație și niște rezultate palpabile, dacă ai mereu reacții la postările tale, dacă știi că ești capabil să scrii un articol brici pe un anumit subiect, dacă știi că ai de plătit taxe și impozite la stat pentru activitatea pe care o desfășori (blogging), dacă te respecți și timpul tău valorează mai mult de 50 de lei pe un articol, atunci nu te mai raporta la alții. Fiecare este plătit conform nivelului la care el consideră că a ajuns. Din nefericire nimeni nu este plătit pe merit, ci primește exact cât consideră el că merită și, din experiență vă spun, că rareori cineva se evaluează corect, iar dacă o face, nu știe să negocieze și tot la muncă de chinez pe bani puțin ajunge. De ce? Pentru că înainte de a dezvolta un business, pentru că și monetizarea articolelor și bloggingul reprezintă tot o afacere, trebuie să învățăm să fim antreprenori și, mai ales, trebuie să rezolvăm cu noi acele probleme care ne fac să considerăm că nu merităm sau merităm puțin. Ei bine, meriți TOTUL, însă primești pe măsura stimei de sine pe care o ai.

Dacă suferi de „nemeritism cronic” n-o să ajungi prea departe.

Așadar, iubire, nu te mai vinde ieftin!

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: