fbpx

Iubire sau șantaj emoțional? Tu ești victimă sau șantajist?

Iubire sau șantaj emoțional? Tu ești victimă sau șantajist? STOP! Trage aer în piept. Detașează-te un pic de situație și răspunde-ți sincer: CHIAR TE IUBEȘTE SAU TE MANIPULEAZĂ? Chiar îl iubești sau îl manipulezi?

Îi spuneam adesea că nimeni nu îl va iubi ca mine. Eram întotdeauna alături de el, în orice moment. Dar și asta era o formă de manipulare, îl făceam să se simtă dator. Și atunci când se supăra pe mine, recurgeam la tot felul de tertipuri pentru a-i atrage atenția.

Unul dintre ele era să scriu articole despre el și să le public pe blog. Un blog pe care îl făcusem aproape doar pentru el. Îl răneam intenționat prin scris. Îl atrăgeam intenționat prin scris. Îl făceam să îmi citească gândurile doar pentru a-l face să creadă ceea ce îmi doream eu să creadă, pentru ca mai apoi să îl pot manipula. Voiam să-mi ating scopurile… din iubire.

Ei bine, asta nu e iubire. Când ești nevoit să recurgi la manipulări, șantajuri emoționale sau strategii pentru a ține pe cineva lângă tine, atunci s-ar putea să te confrunți cu o obsesie. Da, nu iubești. Ești doar obsedat/ă de acea persoană pentru că nu îl poți avea așa cum îți dorești tu.

Tu ești victimă sau șantajist?

Conștient sau inconștient, însă de cele mai multe ori conștient, oamenii sunt șantajați emoțional de cei dragi. Scopul: satisfacția și câștigul de moment. De ce? La mijloc sunt foarte multe interese: banii, afecțiunea, sexul, teama de singurătate, depresia și multe altele.

Te manipulează soțul/soția.

Te manipulează iubitul/iubita.

Te manipulează amantul/amanta.

Te manipulează șeful/șefa.

Te manipulează prietena cea mai bună / prietenul cel mai bun.

Te manipulează COPILUL.

Te manipulează chiar și părintele tău.

Te manipulează bunicii.

Faci adesea ceea ce nu vrei? Te simți responsabil/ă pentru alții? Te simți vinovat/ă? Te simți rău atunci când „întorci spatele” cuiva? Nu știi să spui NU? Nu poți să refuzi? Ți-e milă? Îți reproșează? Îți scoate în evidență „sacrificiile” pe care le-a făcut pentru tine? Îți induce senzația că iubirea se dovedește doar prin fapte condiționate?

Iubire sau șantaj emoțional? Clar șantaj!

Soțul/soția vrea mai multă atenție din partea ta și-ți reproșează că te-ai schimbat, că nu mai ești persoana de care s-a îndrăgostit. Iubitul/iubita îți impune tot felul de limite și condiții pentru ca tu să-i dovedești iubirea. Amantul/amanta vrea sex mai des și-atunci, te ademenește cu tot felul de surprize sau din contră, te amenință că o să-i spună soțului/soției sau îți face scene de gelozie, drame… nebunii.

Șeful/șefa îți promite doar verbal măriri de salariu pentru a te motiva și pentru a te determina să muncești cu mai mult drag și spor. Prietena cea mai bună vrea și ea ceva de la tine și pentru că îți știe toate secretele, va plus pe slăbiciunile tale pentru a obține ce-și dorește. Copilul plânge când vrea dulciuri.

Părintele te condiționează să rămâi alături de el în casa părintească făcându-ți toate poftele sau amintindu-ți toate sacrificiile făcute pentru tine în copilărie. Bunicii îți rememorează faptul că te-au crescut până la 7 ani și astfel te determină să-i vizitezi mai des sau chiar să-i întreții. Iubire sau șantaj emoțional?

De ce accepți să faci ceea ce nu îți dorești să faci?

Nu tot ce zboară se mănâncă. Nu toți acționează „pentru binele tău”.

Sentimentul de vinovăție nu își are rostul. Viața ta este singura ta responsabilitate. Fiecare este direct răspunzător pentru faptele și existența sa.

Acceptând manipulările celorlalți, nu îi ajuți. De fapt le alimentezi handicapul, iar pe tine te forțezi să rămâi într-o relație toxică, care nu îți mai aduce niciun beneficiu, care te seacă de puteri.

Înainte de a îndeplini nevoile altora, asigură-te că le-ai îndeplinit pe ale tale. Ai grijă de tine.

Dacă te amenință, fii fermă pe poziție și, cu orice te-ar avea la mână, înfruntă adevărul. Nu alimenta un viciu care nu o să se termine niciodată. Nu spera că acel om o să se schimbe… nu o va face. Iar dacă te amenință că își va face rău lui însuși, ei bine… este decizia lui. Nu suntem Dumnezei ca să îi menținem pe alții în viață.

Mila ta nu ajută pe nimeni. Este în regulă să fii un om bun și milostiv, dar când toate acțiunile tale vis-a-vis de acea persoană sunt influențate doar de milă, atunci ai o problemă. Ajută-l să se ridice, să-și recapete puterea prin acțiuni ferme și precise. Oferă-i soluții, nu-i rezolva problema și nu-i da totul pe tavă. Astfel îi alimentezi neputința.

Iubire sau șantaj emoțional?

Oamenii nu pot fi salvați decât dacă doresc ei să se salveze. Dacă ei nu doresc să își schimbe viețile, nicio acțiune de-a ta nu îi va trezi la realitate.

Ești ușor manipulabil/ă? Întreabă-te de ce! Care este motivul? Frica de singurătate? Teama de abandon? Nevoia de iubire și afecțiune? Iubirea nu este condiționată și nu se cumpără. Chiar dacă nu îți plac conflictele și îți place să fii de ajutor, asta nu înseamnă că ești bunul cuiva sau sclavul cuiva.

Ai propria viață și dacă nu poți să o trăiești fără să te influențeze alții, fără să te ghideze alții, înseamnă că și tu ai o problemă. Află care-i cauza vulnerabilității tale. Află de ce nu poți spune NU. O soluție ar fi să nu iei niciodată o decizie pe moment. Ia-ți un răgaz de gândire, vezi care e miza și scopul a ceea ce ești manipulat să faci și dacă simți că nu vrei sau nu poți să faci acel ceva, taie răul de la rădăcină.

Dacă nu poți tăia răul de la rădăcină, cere ajutor specializat. Când simți că nu mai ai nicio soluție de scăpare, cere ajutorul! Nu este o rușine să mergi la psiholog, știi, nu?

Dacă ți-a plăcut articolul „Iubire sau șantaj emoțional? Tu ești victimă sau șantajist?”, citește și: Sindromul mesianic, o problemă psihologică ignorată de multe femei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: