fbpx

Iubirea pe care o dăruim

Isabel Allende spune – Unicul lucru care ne aparține e iubirea pe care o dăruim.

Oamenii, în general, au păreri diferite despre iubire. Aud adesea – îl iubesc pentru că mă iubește, îl iubesc pentru că este bun cu mine, îl iubesc pentru că are o mulțime de calități, îl iubesc pentru că mă face să mă simt femeie, îl iubesc pentru că este protector, îl iubesc pentru că este singurul care mă acceptă așa cum sunt, este al meu și îl iubesc, îl iubesc și aștept să mă iubească și el la fel. Aproape nimeni nu spune – îl iubesc pentru că îl iubesc – fără o explicație anume. Unele iubiri sunt inexplicabile. Ajungem să iubim fără să ne dăm seama de ce. Când dragostea se așază, ajungem să dezvoltăm un simț al proprietății față de acea persoană și considerăm că totul ni se cuvine. Ei bine, într-o relație în doi… NIMIC nu ne aparține, nici persoana de lângă noi și nici măcar iubirea pe care acel om o poartă pentru noi.

Suntem stăpâni numai pe propriile noastre sentimente. Exact cum spune Isabel Allende, unicul lucru care ne aparține CU ADEVĂRAT este chiar iubirea pe care o dăruim. Pentru dragostea și afecțiunea pe care o dăruim, nu trebuie să ne justificăm, nu trebuie să avem motive, nu trebuie să așteptăm nimic în schimb și sigur nu trebuie să obligăm sau să manipulăm persoana iubită doar pentru că ne-am da și sufletul pentru ea. Manipularea și așteptările strică TOT ce clădim. Dacă iubești, ești direct responsabil pentru sentimentele și acțiunile tale. Iar dacă acela nu răspunde așa cum ți-ai dori sau te-ai aștepta, atunci… înseamnă că iubirea ta nu este tocmai sinceră, ci una oarecum pe interes. Da, ești interesat să fii iubit, pentru că tu consideri că iubirea ți se cuvine. Ceea ce-ți scapă din vedere, este tocmai faptul că nimic nu ți se cuvine și dacă vrei să fii iubit, trebuie să câștigi dragostea. Numai că socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg. Și n-avem cum să fim iubiți în acel mod pasional de toți cei care ne plac. De asta se numesc suflete pereche, de asta oamenii își găsesc atât de greu jumătățile, pentru că dragostea împărtășită nu se găsește la tot pasul. Nu știu dacă trebuie căutată, dar sigur trebuie câștigată. Uneori este de ajuns o clipă pentru a te îndrăgosti reciproc, alteori muncești o viață pentru a trezi iubirea în cineva.

Cert este că dragostea este altruistă și necondiționată. Dacă iubești, fă-o din tot sufletul. Fii alături de acea persoană. Ajută persoana la care ții, fii un suport, un bun prieten, dacă altfel nu se poate. Și dacă nu te simți în stare să fii doar prieten, dacă continui să speri, pentru că uneori speranța este inevitabilă, atunci pleacă… jumătatea ta sigur te așteaptă într-un colț ferit de lume. Caut-o și bucură-te de ea!

Articolul precedentEvoluează
Articolul următorPionul și umbra regelui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: