fbpx

Lipsa de iubire: pentru că nu sunt sau nu mă simt iubit/ă TREBUIE să fiu perfect/ă!

Lipsa de iubire: pentru că nu sunt sau nu mă simt iubit/ă TREBUIE să fiu perfect/ă!

Am cunoscut la un moment dat un bărbat deosebit de frumos – fizic arăta ca un zeu.

Încercam să-i intuiesc profesia pentru a identifica un subiect de conversație cu el. Ca să începi o conversație cu un bărbat necunoscut, ca să inițiezi tu acea conversație și să fie și un real succes, trebuie să fii brici din prima, o a doua șansă nu ai decât dacă tu la rândul tău ești o femeie deosebit de frumoasă. Exact, la prima vedere ambalajul primează, însă ceea ce unește doi oameni pe termen lung este conexiunea intelectuală și potrivirea sufletească.

 • Antrenor personal la vreo sală de fitness de succes…
 • Polițist… cu vocație, nu orice polițist…
 • Model pentru produse pentru slăbit sau pentru produse pentru modelarea corporală: steroizi anabolizanti sau ceva de genul…
 • Bodyguard…

Oare de ce mă gândeam doar la profesii în care conta mai mult fizicul decât creierul?! Putea să fie orice… iar eu și imaginația mea ne gândeam la cele mai năstrușnice profesii, potrivite sau mai puțin potrivite pentru el.

Era înalt, brunet, cu un trup perfect, o privire pătrunzătoare și o atitudine de bărbat aproape încrezător. Spun aproape încrezător pentru că ochiul meu de vulpe bătrână a detectat o lipsă de iubire acută. Din felul cum vorbea, cum gesticula, cum privea și din simpla lui postură, trăda o lipsă de iubire. Ce-i lipsea?!

Aș minți să nu recunosc că îmi plăcea. Eram atrasă de el. În fond, ce-i frumos și lui Deus îi place, nu-i așa?!

Și totuși, conștientă fiind de sindromul mesianic de care sufăr și cu care mă luuuupt din răsputeri pentru a scăpa de el, am realizat că la mijloc este aceeași nevoie a mea, egoistă de altfel, de a mai salva pe cineva. Vă dați seama eu, așa mititică cum sunt, simțeam nevoia să salvez de la ceva un munte de om.

Într-unul din articolele viitoare voi scrie despre această meteahnă a trecutului pe care eu am botezat-o, sindromul mesianic, și care n-are nimic de-a face cu bunătatea și altruismul, ci mai de grabă cu o stimă de sine scăzută, pe plan personal, ca femeie, și care mă determină să transform bărbații în proiecte pentru a-mi hrăni propria foame de fapte bune și pentru a mă simți utilă și apreciată de cineva. La mijloc e o șiretenie, evident, care funcționează și unește două persoane pentru o perioadă. Însă acolo unde nu există iubire, nu există nici veșnicie în doi.

Cu toată inteligența mea, chiar și conștientă fiind că atracția pe care o simțeam nu era una prea sănătoasă, îmi doream să-l cunosc, să-i aflu personalitatea și să înțeleg de ce el, un bărbat aparent perfect, suferea de această lipsă de iubire. Curajul nu mi-a lipsit niciodată și nici îndrăzneala, așa că i-am spus:

– Poți avea o femeie într-un mod în care niciun alt bărbat n-ar putea avea acces la ea.

Cu siguranță am vrut să-l impresionez, să-l intrig și să-i demonstrez că reprezint mai mult decât ceea ce putea să vadă cu proprii lui ochi. Voiam să dau curs unei conversații deschise, voiam să-l fac să se deschidă și dacă el avea să se intimideze sau să se sperie, însemna că nu era nici pe jumătate bărbatul pe care mi-l închipuiam eu. Așa că indiferent ce mi-ar fi răspuns, ar fi devenit o experiență remarcabilă sau una banală, lipsită de orice dezamăgire, evident. Nu-mi proiectasem pe el nicio așteptare. Frumusețea lui fizică, deși copleșitoare pentru orice altă femeie, pentru mine n-ar fi fost de ajuns.

Și cum inteligența este o caracteristica pe care orice bărbat o apreciază, am reușit să-i stârnesc curiozitatea și interesul. 1-0 pentru mine.

Era agent de vânzări, un vânzător excepțional, de top, care ar fi putut să vândă orice: ciorapi, mașini, excursii, visuri… mai puțin pe el însuși. I-ar fi fost ușor să spună: vand steroizi și să-și depășească orice target impus, însă n-ar fi reușit în vecii vecilor să câștige atât de multă încredere în el încât să se aprecieze și să se iubească sincer pe el însuși, astfel încât să-și dobândească liniștea sufletească, echilibrul și bucuria în care fiecare dintre noi merităm să trăim. N-ar fi reușit fără efort… iar eu aveam să-i indic niște direcții utile, mai departe de el ar fi depins transformarea.

Lipsa de iubire o resimțim încă din copilărie. Gesturile de indiferență ale părinților, puterea exemplului preluat tot de la părinți, lipsa de iubire dintre părinți și abandonul real sau cel imaginar traumatizează orice copil și-l transformă într-un adult captiv în foarte multe lucruri extrem de greu de conștientizat, clarificat și vindecat. Este de ajuns să lași copilul singur în casă de câteva ori pentru ca în el să se nască frica aceea acerbă că într-o zi părinții lui nu se vor mai întoarce niciodată. Și cu frica asta va trăi toată viața lui și va deveni dependent de partenerii lui, va dezvolta relații toxice, va fi incapabil să iubească sănătos și va fi incomplet și insuficient pentru orice alt om. De ce? Pentru că el însuși se va simți incomplet și insuficient pentru el. Cel care nu se suportă pe sine și nu poate fi singur cu el însuși este greu de suportat și de ceilalți.

Cum să te iubesc eu când tu nu te iubești?! Cum aș putea să o fac?

În lipsa de iubire, pentru că NU sunt sau NU se simt iubiți, oamenii simt nevoia de a deveni perfecți și de a recurge la tot felul de soluții, mai mult sau mai puțin corecte, pentru a câștiga aprecierea, stima și iubirea celorlați. În funcție de context, ei trebuie să demonstreze că sunt perfecți: fizic și prin ceea ce fac. Și, oarecum, și reușesc. Obsedați de control și de aspectul fizic, oamenii de genul arată în majoritatea cazurilor impecabil, tind să devină un exemplu pentru ceilalți și muncesc pe brânci, își sacrifică viețile personale și timpul pentru a demonstra că sunt perfecți. În relații oferă totul pentru a deveni indispensabili și pentru a crea un cadru optim pentru înlesnirea unei relații de interdependență. Nu așa arată iubirea.

Iată ce trebuie să conștientizezi pentru a depăși blocajul care te face să nu te iubești și să nu te simți iubit/ă de ceilalți:

 • Împacă-te cu plecarea / pierderea oamenilor!

Iubire de sine NU are nicio legătură cu iubirea celorlalți. Nu-ți contoriza iubirea de sine în funcție de numărul oamenilor care te iubesc sau nu. Stima ta de sine nu trebuie să depindă de prezența sau de absența anumitor oameni în viața ta. Poți fi convins că te iubește întreaga ta familie, însă ceilalți vin și pleacă. Râmân atât timp cât ne este dat să rămână, până asimilăm anumite lecții, până atingem pragul maxim de dezvoltare personală în cadrul acelei relații, apoi drumurile se mai și despart. Nu pierzi un om, asta ar înseamna să îl transformi într-un obiect pe care îl ai și pe care îl folosești atât timp cât simți tu plăcere. Oamenii au voință proprie, iar tu nu îi poți influența în niciun fel să rămână sau să te iubească dacă ei nu își doresc asta.

 • Nu mai renunța la tine!

O relație bazată pe sacrificiu nu este o relație sănătoasă. La mijloc există o dependență, tu oferi totul pentru ca celălalt să-ți dăruiască iubirea și aprecierea de care ai nevoie pentru a te simți bine în pielea ta. Nu ești dator/datoare să salvezi sau să menții în viață pe cineva. Nu ești responsabil/ă pentru fericirea sau nefericirea altcuiva. Nu ești responsabil/ă pentru succesul sau insuccesul altcuiva. Suntem adulți, facem niște alegeri, asta înseamnă că răspunderea este 100% a noastră. Pune-te pe locul 1. Ești personajul principal în filmul vieții tale.

 • Nu-ți mai neglija propria persoană!

Chiar dacă investești în tine energie, timp și bani pentru a arăta frumos, pentru a avea un aspect plăcut, ideal chiar, asta nu înseamnă că toți oamenii te vor iubi sau te vor dori în viața lor. Este minunat că te îngrijești, că ai grijă de silueta ta, că faci sport, că folosești cosmetice sau îți ajuți metabolismul cu produse pentru slăbit sau steroizi. Ba chiar mai mult decât atât, dacă îndeplinești și respecți sfaturile specialiștilor te poți bucura de o serie de avantaje nemaipomenite. În doza optimă, vei reuși să obții trupul perfect la care unii dintre noi doar visează. Vei avea forță, rezistență, frumusețe și dimensiunile dorite, ce ți-ai putea dori mai mult?! Însă NU uita de sănătatea ta psihică și emoțională. Nu-ți neglija pasiunile, dorințele și bucuriile. Fericirea ta este cea mai importantă.

 • Nu te mai preface!

Trezește-te! Nu te mai transforma în omul de care celălalt are nevoie pentru a fi iubit/ă. Asta nu-ți garantează că acela o să rămână alături de tine până la adânci bătrâneți. Mai devreme sau mai târziu o să obosești, o să devii frustrat/ă și nefericit/ă și, fie că îți place sau nu, o să creezi niște conflicte care o să ducă inevitabil la despărțire. Nu-i realiza celuilalt iluzia că TU ești partenerul/partenera perfect/ă. Nu-l minți. Nu-l păcăli. Nu-i oferi un fals. Dacă nu este capabil să te iubească așa cum ești, înseamnă că nu este omul potrivit pentru tine. Renunță la măști.

 • Nu-ți mai plânge de milă!

Serios? Chiar te consideri o victimă, o pradă în mâinile nemiloșilor care și-au bătut joc de tine și de iubirea ta? Ei bine, nu ești o victimă. Suferința este o alegere. Oamenii nu răspund iubirii tale așa cum îți dorești tu, răspund așa cum pot ei. Dacă asta înseamnă ca tu să suferi o dată, foarte bine. Suferi o dată și îți înveți lecția. A doua oară deja vorbim de naivitate și un strop de prostie. Alegi să tragi cu dinții de omul a cărei unică plăcere este să te chinuie pe tine. Nu-ți mai place relația actuală? Ieși din ea.

 • Renunță la frică!

Frica este o iluzie sau, de ce nu, un motiv de a-ți demonstra curajul. Nimeni n-a murit din prea multă iubire sau pentru că a fost părăsit, n-ai să fii tu excepția. Știu că la mijloc este un soi de narcisism și un egocentrism care te face să spui că NIMENI NU IUBEȘTE CA TINE. Așa o fi, însă lumea nu se învârte în jurul tău. Acceptă liberul arbitru și dă-i voie omului să se elibereze de tine dacă așa simte că trebuie să facă. Iar tu revino-ți! Află că poți iubi de mai multe ori în viață, nu doar o dată. Vei întâlni pe altcineva. Învață să nu mai devii dependent/ă de o persoană. Nu-ți mai pune toate speranțele și așteptările într-un singur om.

 • Nu te mai folosi de sex pentru a-ți îndeplini scopurile.

Sexul bun îndrăgostește, este adevărat, însă nu garanteză iubirea. Una sunt fluturii și euforia pe care le simțim atunci când ne îndrăgostim și cu totul altceva reprezintă iubirea sinceră dintre doi oameni. Poți seduce un om prin sex, dar nu-i poți câștiga sentimentele, respectul, aprecierea și, mai ales, nu-l poți ține lângă tine la nesfârșit. La un moment dat sexul devine o rutină, ceea ce leagă doi oameni sunt altele: iubirea, comunicarea, sinceritatea, principiile, valorile, viziunea comună și multe alte lucruri cu mult mai importante decât potrivirea sexuală. Nu te mai folosi de sex, plăcerea este trecătoare.

Nu te simți iubit/ă? Iubirea de sine este magnetul tuturor celorlalte iubiri. Blocajul este chiar lipsa iubirii de sine! Începe transformarea ta chiar acum!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: