fbpx

Narcisistul malign – iubirea îl transformă într-un monstru!

Narcisistul malign – iubirea îl transformă într-un monstru! Cu cât îl iubești mai mult, cu atât îl faci mai puternic. Știi, narcisistul este un Lucifer întrupat în carne de om. Frumos, șarmant, seducător, educat, prezentabil, deosebit de inteligent și manipulator… dar fals, înșelător și nimicitor până în măduva oaselor…

Termenul de „narcisist” este folosit în mod eronat de oameni. Narcisistul nu este acel om care se iubește pe sine sau care are un respect de sine sănătos, ci acea persoană aflată la limita nebuniei, capabilă de cele mai groaznice atrocități. Narcisismul este o tulburare de personalitate. Narcisismul este o afecțiune psihică. Narcisismul este o gravă dizabilitate emoțională.

Sigur, există și o latură a narcisismului sănătoasă, aceea care te face să decizi la rece astfel încât să îți respecți valorile, principiile, prioritățile și propria persoană. Însă omul acela nu se numește narcisist, ci este o persoană cu coloană vertebrală, demnă și sănătoasă. În rest, narcisiștii sunt maligni! Narcisiștii sunt dăunători.

Narcisistul malign îți vinde iluzia unei relații de iubire!

Momentul cheie dintre narcisistul malign și victima sa se produce atunci când înfometarea emoțională, nevoia ardentă de iubire, frica de abandon și teama de singurătate a victimei se întâlnesc cu dorința narcisistului de a fi Dumnezeul țintei sale. Personalitatea narcisistului o atrage pe cea a victimei sale. Dacă personalitate victimei nu ar fi în perfectă simbioză cu cea a călăului său, atunci relația toxică nu s-ar mai produce, nu ar mai exista atracție, iar relație nu ar avea cum să avanseze.

În urmă cu câțiva ani am intrat într-un joc periculos cu un narcisist și am trăit o poveste perversă, o legătură toxică și o conexiune bolnavă cu un narcisist malign. Dacă la început el a fost cântecul meu de sirenă și răspunsul tuturor idealurilor mele în ceea ce privește iubirea, ulterior el s-a transformat în teroristul minții mele și în călăul sufletului meu.

Am contribuit și asistat la înălțarea unui narcisist, iar acest lucru m-a schimbat ireversibil. Ani de zile m-am luptat cu adicția față de el și m-am torturat până când, într-un final, mi-am atins limita și a trebuit să mă salvez. Pentru a scăpa vie a trebuit să decid ferm să mă salvez, căci, oricât de puternic ar fi fost „sindromul mesianic” de care sufeream, știam că el nu putea fi salvat, eu n-aveam această putere, iar înaintarea în acest proces ar fi fost complet în dezavantajul meu și a sănătății mele mentale.

Victima nu poate salva narcisistul malign!

Iubirea nu vindecă. Există cazuri în care iubirea creează monștri, așa cum se întâmplă atunci când iubești, sau mai bine zis, ești atașată de un narcisist malign. În realitate, la mijloc nu este iubire, ci un atașament puternic, o adicție. Ca și cum întreaga ta viață ar atârna de narcisistul malign. Ca și cum întreaga ta fericire începe și se termină cu el. Însă tot ceea ce simți, faptul că vezi situația atât de fatidic, doar în alb și negru, reprezintă rezultatul manipulărilor lui, pe fondul fricii tale de abandon și a faptului că nu te iubești și nu te respecți.

El te-a făcut să crezi că este singurul care s-a uitat la tine și singurul care te poate iubi. El te-a făcut să crezi că NIMENI nu își va mai apleca privirea asupra ta. El te face să crezi că ești insuficientă pentru oricine altcineva. El te face să crezi că ești de neiubit de oricine altcineva. El te face să crezi că fără el viața ta se va sfârșit. El te face să crezi că fără el ești un nimeni. Iar tu îl crezi. L-ai investit cu această putere. Atașamentul tău față de el, faptul că ești supusă lui și că îl asculți întru totul, l-au transformat în Dumnezeul tău.

Dar să fie el Dumnezeu? Este el atotputernic și atotștiutor? Amintește-ți că și el este tot un om. Oricât de special l-ai vedea și oricâte scuze i-ai găsi, este un simplu om și, fie vorba între noi, este cel mai nesemnificativ dintre oameni, cu cele mai puține calități și cu cele mai multe defecte. Nu spun acest lucru pentru că sunt furioasă sau pentru că am resentimente față de narcisistul malign care mi-a tocat mărunt sufletul și l-a dat la câini. Ci pentru că atunci când îi iei narcisistului iubirea ta, puterea cu care îl investești și încrederea pe care i-o acorzi, îl paralizezi.

Narcisistul malign paralizează în absența iubirii și a adorației!

În absența iubirii victimei sale, el paralizează și devine incapabil de a mai funcționa normal. Stima lui de sine scade la zero. El oricum simte un vid interior fantastic pe care îl „amorțește” cu iubirea victimei sale. Când se simte neiubit, când nu este venerat, când nu este adorat, narcisistul suferă. Și suferă fantastic de mult. Este victima propriilor gânduri distructive. Teama lui cea mai mare este pierderea rațiunii, urmate de frica de moarte, frica de singurătate, teama de abandon, frica de ridicol, teama de a fi confruntat și demascat și multe altele. Iată, narcisistul este la fel de fragil ca și tine, victima lui. Cu toate acestea, este timpul să conștientizezi că el are mult mai multe frici decât tine, iar faptul că suferă de o tulburare de personalitate îl face și mai greu de vindecat, chiar și de către specialiștii din domeniu.

Din punctul meu de vedere, narcisismul nu este vindecabil. Asta pentru că narcisistul este incapabil de iubire, iar empatia o folosește pentru a manipula. Este un mincinos patologic și pentru că va denatura întotdeauna realitatea, șansele lui de vindecare scad spre zero. Nu ai cum să ajuți un om care nu spune adevărul sau care face din minciună un adevăr pe care îl crede cu toată ființa sa.

În plus, narcisistul malign este egocentric și grandoman. Nimeni nu este mai deștept decât el. Nimeni nu știe mai bine decât el. Nimeni nu este mai bun decât el. Și nimeni NU TREBUIE să aibă putere asupra lui. De aceea rareori narcisistul apelează la un psiholog, însă cabinetele de psihologie sunt pline cu victimele narcisiștilor maligni.

A iubi un narcisist și a persista într-o relație pe termen lung cu el înseamnă a te omorî cu propriile tale mâini.

Narcisistul vede, aude și înregistrează tot. Reține cele mai intime confesiuni, apoi le folosește pentru a te seduce și pentru a te transforma într-o pradă, te face să crezi că EL este iubirea supremă, acel bărbat perfect pe care l-ai așteptat o viață și cu care vei putea trăi, în sfârșit, fericită până la adânci bătrâneți. La mijloc este o manipulare crasă. Îți spune ceea ce vrei să auzi. Îți răspunde așa cum îți dorești. Este disponibil pentru tine oricând și la orice oră. Te atinge așa cum îți place. Însă toate acestea țin doar până când acesta se convinge că ai devenit dependentă de el.

Când s-a asigurat că ești dependentă de el, o să primești afecțiune cu lingurița. Primești afecțiune doar sub formă de recompensă la multitudinea de lucruri pe care le vei face pentru el, la cererea lui. Dacă te împotrivești sau dacă lucrurile nu îți ies așa cum le dorește el, te va pedepsi. Când o să vrei să fugi, nu te va lăsa, te va ține strâns cu toate armele din dotare căci este cel mai feroce prădător. Nu te ține cu forța, însă îți spală atât de bine creierul încât rareori îți vei găsi puterea de a pleca și de a-l părăsi fără ajutor din exterior.

Iubirea nu este niciodată de ajuns pentru narcisistul malign!

Iubirea ta nu este niciodată de ajuns pentru el. Îți va cere din ce în ce mai mult și îți va testa fiecare limită, forțându-te să îți încalci principiile, valorile și sinele. Cu cât faci mai multe pentru el, cu atât va dori mai mult. Îți va forța limitele chiar și din punct de vedere sexual, căci narcisistul malign are o înclinație pentru perversiunile sexuale. Devierea sexuală ar putea deveni o povară pentru tine, însă tu nu vei renunța la el. Vei face orice pentru a-l salva, pentru a-l vindeca și pentru a fi fericiți împreună. Dar pune-ți mintea la contribuție, dacă scrii pe o hârtie momentele fericite și pe cele în care te simți cumplit, rezultatul va fi șocant: vei descoperi că îți petreci majoritatea timpului fiind nefericită și îngrijorată că te-ar putea părăsi.

Narcisistul malign știe foarte bine că făcând ceea ce nu ai face în mod normal, tu îți șubrezești și mai mult iubirea și stima de sine, căzând în patima rușinii și a dezgustului de sine. Astfel ajungi să crezi că fără el nu ai cum să funcționezi. Îți pierzi reperele. Cu cât ești mai rușinată și mai dezgustată de tine, cu atât devii mai dependentă de el. Pentru el niciodată, nimic, nu va fi de ajuns și nu îl va satisface sau ferici pe deplin. Iar tu te vei da peste cap să îi îndeplinești toate poftele, fanteziile și nevoile. Și dacă într-un moment de luciditate vei dori să te sustragi din relație, el va avea grijă să te întoarcă din drum.

Problema cea mai mare apare atunci când între victimă și narcisistul malign se creează o relație de codependență, iar această codependență se instalează aproape în toate cuplurile de acest gen. Victima învață să danseze pe ritmurile narcisistului său și începe să facă asta cu bună știință pentru a primi recompensele de care are nevoie pentru a funcționa în parametri normali. Astfel, victima face ceea ce-i place narcisistului, pentru a-i menține captiv și viu interesul, cu scopul de a-și primi drogul de care a devenit dependentă: prezența și afecțiunea narcisistului. Se învață cu abuzul și se familiarizează cu anomaliile din relație. Totul devine normal și perfect justificabil atât timp cât fiecare parte implicată primește ceea ce dorește și are nevoie. Victima se hrănește cu perversiunea îndurată!

Apoi se reia ciclul sacrificiu – recompensă!

Narcisismul malign este mai mult decât o tulburare de personalitate, este o afecțiune psihică. Nu poți avea așteptări de la un astfel de om. Nu poți apela la conștiința lui. Nu trebuie să speri că într-o zi se va trezi și se va îndrepta. Nu o va face. Ceea ce îți face ție, îi produce plăcere, îl face să se simtă viu, îl face să se simtă Dumnezeu.

Însă reține, narcisistul malign poate să își piardă oricând mințile într-un moment de furie sau frică. Narcisismul este în imediata vecinătate a schizofreniei sau a demenței severe. Narcisistul este capabil de crimă și o poate comite într-un acces de furie, însă de obicei nu își mânjește el însuși mâinile cu sânge. Fie te face să te sinucizi, fie apelează la ajutor din exterior.

Narcisistul malign nu poate iubi, nu simte emoțiile așa cum le simt oamenii normali, dar simte plăcere și dorește să o trăiască la un nivel cât mai înalt. Chiar dacă te-a făcut să te simți cea mai specială femeie, în realitate nu te iubește, ești obiectul manipulărilor lui. Ești un instrument cu care își satisface nevoile și nebuniile. Empatia o folosește doar pentru a-și manipula prada. Este un prădător abil, iar atunci când nu reușește să convingă cu vorba devine extrem de violent și feroce când pierde controlul sau cineva îi opune rezistență. Este dominant și un maestru al cuvintelor. Puterea lui cea mai mare constă în abilitatea de comunicare.

Puterea de convingere a narcisistului malign aproape că nu cunoaște limite.

Scopul narcisistului malign nu este iubirea, ci distrugerea victimei pentru propria sa satiafacție, pentru a-și demonstra că poate, că are drept și putere deplină asupra unei ființe vii cu capacitatea de a raționa. Cu cât ești mai inteligentă, cu atât jocul devine mai provocator pentru el. Cu cât este miza mai mare, cu atât este mai animat și mai determinat. Dacă îi este permis, deposedează victima de tot: familie, prieteni, bani, rațiune, suflet și… în cele din urmă viața. Apogeul este sinuciderea victimei din iubire pentru el.

Scopul distrugerii victimei? Pentru a se simți Dumnezeu. Pentru a umple vidul de care nu reușește să scape niciodată, pentru a masca retardul emoțional, pentru a amuți frica de moarte, pentru a adormi cumplita nefericire pe care o simte în fiecare secundă a vieții sale, pentru a funcționa, pentru a trăi, pentru propria plăcere, pentru a-și satisface egoul, pentru că așa vrea și pentru că așa este construit.

Vrei să scapi de narcisistul malign? Plictisește-l!

Narcisistul malig fuge de plictis ca dracu’ de tămâie. O viață normală nu este pentru el. Când limitele nu sunt forțate, interesul lui piere. Cu toate acestea, narcisistul malign poate funcționa perfect cu două personalități. În societate să pară un om perfect normal, însă cu victima sa să fie un călău în persoană. De exemplu, un narcisist malign poate să fie un soț perfect, dar un amant diabolic. Relația amoroasă cu un narcisist malign este cumplit de grea, creează dependență și, de cele mai multe ori, singura soluție viabilă de scăpare pare să fie moartea. Dar nu este așa. Moartea nu este o soluție. Poți supraviețui, te poți salva, te poți vindeca și există viață după un narcisist. Poți renaște ca Pasărea Phoenix din propria ta cenușă!

În încheiere îți recomand cartea Manipulatorul Pervers Narcisist – Cum ne eliberăm de sub influența luide Genevieve Schmit dacă dorești să afli profilul narcisistului malign, profilul victimei, caracteristicile unei astfel de relații precum și tehnicile și soluțiile pe care le poți aplica pentru a te elibera din ghearele narcisistului, pentru a te vindeca de dependența față de el și pentru a-ți relua viața mai puternică decât niciodată!

 

Sursă foto: https://www.wsj.com

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: