fbpx

Nu ceda, nu renunța de Louis Zamperini și David Rensin – lecții dintr-o viață extraordinară!

Nu ceda, nu renunța de Louis Zamperini și David Rensin – lecții dintr-o viață extraordinară!

Vine cel puțin un moment în viață când simți că nu mai poți. Simți că nu mai poți să suporți. Simți că nu mai poți să înduri greul, munca, tristețea, durerea, chinul, singurătatea, responsabilitatea, umilința și câte și mai câte. Este absolut firesc să fii pe punctul de a ceda cel puțin o dată în viață. Ni se întâmplă tuturor. Ceea ce ne diferențiază, ceea ce ne împarte în eroi și pierzători, este exact curajul de a merge înainte.

Eu, personal, am am avut un astfel de moment în care am simțit că vreau să cedez și să închei pactul cu viața. Dar nu a fost un abandon în fața morții, ci un abandon în voia divinității. Eram în pat. Nu mergeam de peste un an și mă confruntam cu niște dureri fizice inimaginabile. Eram în stare să iau toate calmantele disponibile pentru ca durerea să se oprească. N-am făcut-o. Într-o clipă de luciditate mi-am spus: Doamne, eu nu mai pot. Nu mai pot să îndur. Te rog, fă ceva pentru că eu nu mai rezist. Atât mi-a fost. Voia Ta să se întâmple. Dacă trebuie să mor, mor. Dacă trebuie să trăisc, trăiesc. Dar eu nu mai pot continua lupta asta. Ajută-mă tu, căci eu mă simt neputincioasă.

Nu ceda, nu renunța!

Și din acea clipă întreaga mea viață s-a schimbat. Am început să mă vindec trupește, sufletește și psihic. Mi-am recăpătat funcțiile motorii și m-am transformat într-un om nou. M-am lepădat de neputință, silă, viclenie, manipulare, invidie, mânie, frică și așa mai departe, de toate defectele pe care le folosim pentru a nu evolua. Pe scurt, egoul meu s-a stins, m-am schimbat la 180 de grade și astăzi pot spune că trăiesc exact viața pe care mi-o doresc, dorm liniștită și mă uit la mine în oglindă zâmbind.

Cum ar spune Gregg Braden, am trăit Noaptea Neagră a Sufletului, apoi am înflorit și am învățat să îmi trăiesc viața având certitudinea că orice mi s-ar întâmplat, am toate resursele necesare pentru a înfrunta și depăși orice obstacol. Ba chiar mai mult decât atât, am devenit atât de deschisă tuturor posibilităților încât atunci când mi se întâmplă un aparent necaz îmi spun: Ok, care este soluția? Ce trebuie să învăț eu de aici? Care este morala? Ce îmi arată viață?

Totul pe lumea aceasta are o rezolvare, cu excepția morții! Nu ceda!

Noaptea Neagră a Sufletului este adusă discuție, în cuvinte mai puțin pompoase și complicate, și de Louis Zamperini în cartea Nu ceda, nu renunța – lecții dintr-o viață extraordinară.

Cine a fost Louis Zamperini? Zamperini a fost și este un erou! S-a născut în anul 1917 în New York și s-a stins în anul 2014, însă acest om extraordinar încă continuă să ne inspire și să ne motiveze.

Povestea lui a început în California, pe vremea când era doar un copil de câțiva anișori. Membrii familiei Zamperini erau niște italieni de condiție modestă. Ducând un trai mai mult decât decent, mezinul familiei, Loius Zamperini, a dezvoltat tot felul de abilități neortodoxe cu ajutorul cărora își satisfăcea poftele de plăcinte și dulciuri și mai târziu de alcool și țigări. Pentru că în familia sa se vorbea doar italiană, ajuns la o școală din Los Angeles, Loius era hărțuit și batjocorit de ceilalți copii din cauza incapacității lui de a se exprima.

Schimbarea stă în puterea deciziei tale! Nu ceda!

Transformându-se într-un micuț delincvent care, la vârsta majoratului, ar fi putut ajunge în închisoare din cauza furturilor repetate și a actelor de violență, Louis este îndrumat de fratele său mai mare spre atletism. Astfel, Louis alege să își canalizeze forța, furia și ambiția în atletism.

În scurt timp, Louis Zamperini se transformă dintr-un viitor delincvent, într-un viitor alergător olimpic la distanță. Dar nu reușește să guste prea mult din această viață de sportiv deoarece al doilea război mondial îl transformă pe Zamperini într-un bombardier iscusit. Dar aventura lui nu se încheie aici: avionul în care se află se prăbușește în Oceanul Pacific. După 47 de zile în derivă în Ocean, el și un camarad de-al său ajung pe mâna japonezilor. Este plimbat dintr-un lagăr în altul, torturat, chinuit și umilit de Mutsuhiro Watanabe, un gardian japonez de o brutalitate fantastică. După mai mult doi ani în lagărele de concetrare japoneze, Zamperini se întoarce în sânul familiei lui.

Loius Zamperini
Loius Zamperini

Nimeni nu poate interveni asupra psihicului tău dacă tu nu îi dai voie!

Ajuns acasă, Zamperini cade în patima alcoolului, se afundă în hăul depresiei, eșuează cu mai multe afaceri și, când este pe punctul de a-și pierde și familia, Zamperini îl descoperă pe Dumnezeu și își află adevărata vocație: donațiile și taberele non-profit pentru copiii rătăciți, copii atât de rătăciți încât nici părinții și nici societatea nu mai credeau în ei. Amintindu-și de el copil și adolescent, Zamperini decide să ajute cei mai problematici copii, transformându-i în oameni de bine.

Dacă aș avea o mașină a timpului, cu toate amintirile mele, și dacă aș putea să mă întorc și să îmi trăiesc viața din nou, nu aș schimba prea multe. Sigur, poate că nu aș fi vrut să ajung pe „Viespea Verde” (bombardierul B-24D), să mă prăbușesc în ocean, să plutesc în derivă, să fiu prizonier de război și să am tulburarea de stres posttraumatic și toate celelalte, dar nu e de niciun folos să speculez. A fost nevoie de această experiență ca să ajung aici unde sunt acum: să-mi spun povestea, să fac muncă filantropică, să salvez vieți, să dau sfaturi și să ajut copii.

Zamperini, un exemplu de putere și disciplină!

Zamperini a trăit 97 de ani, a avut o soție minunată și doi copii perfecți, a renunțat la alcool și s-a vindecat definitiv de depresie în momentul în care l-a acceptat pe Dumnezeu în viața sa, devenind un adevărat evanghelist creștin. Ba chiar mai mult decât atât, Zamperini a reușit să își transforme fiecare slăbiciune într-o dovadă de putere și disciplină, devenind un exemplu pentru noi toți, dar mai ales pentru miile de copii pe care i-a ajutat de-a lungul vieții sale.

Vă recomand cu toată căldura cartea Nu ceda, nu renunța. Este scrisă în cuvinte simple, dar pline de sens, din perspectiva lui Loius Zamperini. Are doar 223 de pagini, iar acestea sunt structurate în zeci de povești, ușor de citit, din viața lui Louis Zamperini.

Atunci când viața ta se complică, amintește-ți de Zamperini! Totul pe lumea aceasta are o rezolvare, trebuie doar să identifici și să aplici soluțiile potrivite!

Cartea „Nu ceda, nu renunța” scrisă de Louis Zamperini și David Rensin o găsești în forma tipărită, eBook, audiobook sau MP3 Download pe site-ul Editurii Act și Politon, cel mai mare producător de audiobookuri. Mai multe detalii despre cărțile comercializate de această editură găsești pe Facebook Editura Act și Politon.

S-ar putea să îți placă și recenzia cărții Poartă-te ca o doamnă, gândește ca un bărbat de Steve Harvey!

Lectură plăcută!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: