fbpx

Omul de Cretă de C.J. Tudor de la CiteștEMIL

Omul de Cretă de C.J. Tudor am primit-o de la Emil Călinescu, autorul blogului CiteștE-MI-L sau MORI prost. Am câștigat un concurs pe pagina lui de Facebook și poc, m-am ales cu această carte interesantă și inedită, zic eu. Unele librării spun că este o carte horror, eu nu m-aș hazarda să o atribui acestui gen literar. Nu este o carte horror, cred că mai degrabă este un thriller inedit. Deși este un thriller bunicel, autoarea cred că ar fi putut plusa mai mult pe partea de suspans și întâmplări scarry. Mă așteptam să mă sperie mai rău, însă de fiecare dată când credeam că o să citesc o bombă de întâmplare, ceva care să arunce în aer întreaga povestea, autoarea domolea suspansul.

Acțiunea se petrece într-un orășel micuț din Anglia, pe două planuri paralele: 1986 și 2016. Exact cum spune și Emil în recenzia lui, ai impresia că acel orășel are doar o mână de oameni, însă pe mine nu m-a deranjat acest lucru. Prefer cărțile cu personaje puține, dar puternic conturate, decât cele cu prea multe detalii fără rost.

Eddie Munster este naratorul, cel mai dubios personaj din carte și liderul găștii lui de copii de 12 ani. Unde sunt problemele mai mari și mai suspecte, acolo e și Eddie. Pe lângă el, victime colaterale, sunt și Gav Grasu, Mickey Metal, Hoppo și feblețea lui roșcată, Nicky. Cei 5 formează o gașcă de copii dubioși, care sunt atrași de tot felul de lucruri și întâmplări macabre. Ba chiar Eddie colecționează cranii de păsări moarte și fură diverse lucruri.

Eddie Munster este cel mai dubios personaj din Omul de Cretă!

Copiii își lasă mesaje unii altora prin oraș cu ajutorul oamenilor de cretă desenați și plasați strategic în diverse locuri. Fiecare copil are creta de o anumită culoare, iar mesajul diferă în funcție de forma și locul desenării omului de cretă. Problema este că oamenii de cretă ai copiilor încep să apară în mijlocul unor delicte și crime. Să aibă copiii vreun amestec direct? Ia, burta pe carte pentru mai multe detalii!

În 1986 Eddie și gașca lui descoperă în pădure cadavrul dezmembrat al unei adolescente. Crima rămâne, cumva, neelucidată și, după 30 de ani, adevărul se forțează să iasă la suprafață determinându-i pe cei 5 să rezolve marele mister. Dar Dansatoarea, fata din pădure, nu este singura moartă din peisaj. Mai mor și alți oameni și alte vietăți și, deloc accidental, prin preajmă sunt și Eddie și prietenii lui.

Din punctul meu de vedere, Eddie nu-i tocmai sanatos psihic. Nu doar pentru că pare să se îmbolnăvească de Alzheimerul de care i-a murit și tatăl, dar cred că are tot ce-i trebuie pentru a deveni el însuși criminal în serie. Am senzația că suferă de dublă personalitate și atunci când Eddie Sfiosul nu este prin preajmă, Eddie Munster își face de cap instrumentând diverse crime.

CJ Tudor
CJ Tudor

Și s-o luăm logic. Eddie fură, minte și colecționează obiecte dubioase. Este deosebit de atras de experiențele macabre. Mamă-sa face întreruperi de sarcină pentru femeile din orășel, iar el este hărțuit în permanență din cauza acestui fapt. Taică-su este copywriter, freelancer sau ceva de genul și nu este capabil să își întrețină familia, așadar Eddie nu vede în tatăl lui puterea exemplului. La 12 ani este bătut și molestat sexual de fratele mai mare al prietenului său, Mickey. La maturitate este incapabil să aibă o relație cu o femeie și se refugiază în băutură. Să mai zic? Mai bine vă las pe voi să descoperiți criminalul și orchestratorii celorlalte întâmplări și morți nefericite.

Însă, din punctul meu de vedere, Omul de Cretă are nevoie de o continuare în care Eddie să fie dezumanizat și transformat într-un psihopat și un criminal în serie de toată frumusețea. Am senzația că autoarea ne-a pregătit pentru un astfel de parcurs și ar fi bine să îl exploateze deoarce are un teren extrem de fertil, bun de folosit, pentru a deveni una din cele mai mișto autoare de cărți thriller sau chiar horror.

În concluzie, mie mi-a plăcut cartea Omul de Cretă de C.j. Tudor, nu degeaba este bestseller tradus în aproape 40 de limbi, și sper ca autoarea să nu mă dezamăgească și să scrie o continuare dată naibii, care să întreacă scrierile lui Stephen King.

O recenzie ca la carte pentru Omul de Cretă de C.J. Tudor găsiți pe blogul lui Emil, Citestemil.ro.

S-ar putea să vă placă și Oxen Prima Victimă de Jens Henrik Jensen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: