fbpx

Oxen Prima Victimă de Jens Henrik Jensen – o carte de acțiune captivantă!

Oxen Prima Victimă de Jens Henrik Jensen este, din punctul meu de vedere, una din cele mai bune cărți ale momentului. Este diferită în cel mai bun sens, este captivantă, surprinzătoare și complexă. Oxen de Jens Henrik Jensen este mai mult decât o carte de beletristică, este o carte din categoria thriller care ar putea fi transformată oricând într-un film artistic sau un serial captivant.

Pe Oxen de Jens Henrik Jensen l-am întâlnit prima dată pe blogul lui Emil, Citește-mi-l, și mi-a atras atenția povestea acestui personaj fascinant. În plus, la hotărârea mea a contribuit și faptul că, de curând, am văzut și un serial danez, pe Netflix, The Rain, pe care vi-l recomand și vouă. The Rain se află în top 10 cele mai mișto seriale pe care le-am văzut vreodată.

Singurul lucru pe care îl au în comun serialul The Rain și autorul Jens Henrik Jensen în Oxen 1 volum din trilogie este faptul că ambele acțiuni se petrec în Danemarca. Văd că danezii sunt extrem de talentați când vine vorba de scris, așadar, vă recomand aceste două delicii: autorul Jens Henrik Jensen în Oxen 1 volum din trilogie și serialul The Rain, sunt perfecte pentru o săptămână ploioasă de toamnă.

Oxen Prima Victimă de Jens Henrik Jensen

Când vine vorba de cărți de Jens Henrik Jensen, nu am citit alte volume și nici nu știu dacă a mai scris și altceva, însă pot afirma că autorul este extrem de talentat. Aștept să apară și alte cărți de Jens Henrik Jensen, cu siguranță le voi achiziționa. Dar mai ales, vreau să aflu întreaga poveste a lui Oxen, vreau să văd cum evoluează personajul și ce alte ițe mai descurcă el. Aștept cu nerăbdare și celelalte 2 volume.

Firele narative și personajele sunt construite magistral. Și nu mă miră acest lucru, autorul este jurnalist, așadar are un stil de a scrie clar și detaliat. Deși cartea este un mix între adevăr și ficțiune, aceste distincții sunt menționate abia la finalul cărții. Oxen este o carte foarte documentată, care ne îmbogățește cultura generală și ne ține cu sufletul la gură pe tot parcursul ei. Citind cartea, ai tendința de a-ți pune des întrebarea: chiar așa se petrec lucrurile în politica lumii? Chiar atât de multe interese ascunse și secrete? Chiar atât de mici și neînsemnați suntem pentru cei cu putere, bani și influență?

Niels Oxen este un veteran de război și un fost soldat de elită al vânătorilor. A luptat în Afganistan și în războiul din Balcani, devenind cel mai decorat soldat pe care Danemarca l-a avut vreodată. Acesta a primit de trei ori Ordinul de Vitejie al armatei, cu frunze de aur, și i s-a decernat și Crucea de Vitejie, cea mai înaltă distincție din Danemarca. Oxen Niels este cel mai mare erou de război al întregii națiuni, însă… unul cu multe probleme emoționale și psihice.

Din cauza stresului posttraumatic și a numeroase probleme familiale și profesionale, acesta se retrage din societate împreună cu câinele lui, Domnul White, în pădurea din Iutlanda, Danemarca, în apropierea Castelului Nørlund, proprietatea ambasadorului Hans-Otto Corfitzen. Oxen nu poate să doarmă aproape niciodată, are coșmaruri, este alcoolic și dependent de iarbă. Suferința sa este prezentă în întreaga carte.

Literatura nordică este fascinantă!

Mai mulți oameni influenți și demnitari politici sunt uciși, iar Oxen devine principalul suspect. Printre persoanele celebre și puternice ucise, se numără și Hans-Otto Corfitzen. Pentru a scăpa de suspiciunile Poliției, Oxen este aproape obligat și plătit de autorități să descopere și să vâneze făptașul sau făptașii crimelor.

Organizațiile secrete conduc Danemarca și influențează politica și economia întregii lumi. Avem de-a face cu o rețea de oameni care construiesc și distrug după bunul plac. Cine sunt criminalii? Ce secrete de stat ies la iveală? Ce ascund autoritățile? De ce sunt atât de dornici politicienii să mușamalizeze crimele? Rămâne să descoperiți singuri dacă citiți Oxen Prima Victimă de Jens Henrik Jensen trilogie.

Oxen trece prin tot felul de situații limită, este rănit și încolțit de nenumărate ori, iar viața îi este pusă în pericol de mai multe ori în căutarea criminalilor. Printre numeroasele peripeții prin care Oxen trece, ies la iveală și lucruri din trecutul lui: afaceri dubioase, un cazier nesfârșit, violență domestică, înșelăciuni și trafic de droguri. Pe cât de multe medalii pentru eroismul lui, pe atât de multe situații tenebroase despre trecutul lui. Este într-adevăr Oxen corupt? Este Oxen un criminal cu sânge rece? Citește și descoperă!

Oxen Prima Victimă de Jens Henrik Jensen

jens henrik jensen
Jens Henrik Jensen

Cartea are atât de multe fire narative și personaje complexe încât te menține în permanență cu sufletul la gură. Când crezi că Oxen aproape a descoperit criminalul sau criminalii, intervine ceva care schimbă complet datele situației.

Oxen se implică în identificarea criminalilor nu doar pentru a scăpa de acuzațiile Poliției, dar și pentru că îi este ucis prin spânzurare câinele. Atât câinele lui Oxen, cât și câinii celorlalți decedați sunt omorâți astfel, iar explicația este una simplă: avem de-a face cu niște criminali care ucid cu sânge rece, capabili să omoare până și animale nevinovate pentru a-și transmite mesajul.

Ce aveau cu câinii? În Spania oamenii își spânzură câinii de vânătoare sau de luptă care sunt prea bătrâni sau care nu își mai fac treaba cum trebuie. Sunt spânzurați cu miile, iar execuțiile sunt mai crude sau mai puțin crude, în funcție de valoarea câinelui. Un câine valoros este spânzurat pe craca cea mai înaltă a unui copac, astfel încât suferința să-i fie curmată rapid. Dacă acel câine este mai puțin valoros, acesta este spânzurat de craca cea mai de jos a unui copac, astfel încât câinele să ajungă cu lăbuțele din spate pe pământ, să se zbată și să se chinuie cât mai mult pentru a se menține în viața. Crud, nu-i așa?!

Oxen Prima Victimă de Jens Henrik Jensen

Acțiunea se petrece în cea mai mare parte în Danemarca, însă în discuție sunt aduse și alte țări implicate în această poveste, cum ar fi: Lituania, Rusia, Spania, Bulgaria, Albania și… surpriză: România. Finalul cărții nu este previzibil, dar lasă loc viitoarelor două volume ale trilogiei scrisă de Jens Jenrik Jensen. Ce-i drept, m-a captivat Jens Henrik Jensen trilogie.

Eu, personal, am descoperit recent cărțile thriller. Nu citeam în mod special acest gen de cărți, deși bunicul meu era un împătimit al cărților de acțiune. Dar am descoperit că îmi plac la fel de mult precum îmi plac și thriller-urile psihologice și romanele de dragoste.

De ajuns cu detaliile, cartea Oxen Prima Victimă de Jens Henrik Jensen o găsiți cu 25% reducere în Librăria Delfin

Spor la citit.

P.S. Găsești aici și alte recenzii ale cărților pe care le-am citit!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: