fbpx

Pacienta Tăcută de Alex Michaelides – cea mai bună carte psihologică a anului 2019

Pacienta Tăcută de Alex Michaelides este, din punctul meu de vedere, cea mai bună carte psihologică a anului 2019. Anumite guri rele spun că n-a inventat autorul grec apa caldă, deoarece  Pacienta Tăcută are câteva elemente regăsite și în romanul celebru Zbor Deasupra Unui Cuib de Cuci, însă vă spun, povestea Aliciei Berenson este absolut halucinantă. Este genul de carte de care o să-mi amintesc și peste 20 de ani. La fel cum nu o să uit vreodată Dama cu Camelii sau Memoriile Unei Gheișe.

Poate că pentru unii oameni anumite cărți nu înseamnă nimic, însă eu m-am regăsit foarte mult în cartea asta, mi-am regăsit fricile, obsesiile, visurile năruite, speranțele deșarte, trădarea, umilirea, abandonul de sine și multe alte patimi prin care am trecut. Am multe în comun cu cele două personaje principale: Alicia Berenson – pictorița închisă la nebuni, dar și cu Theo Faber – psihoterapeutul Aliciei.

Alex Mihaelides - autor Pacienta Tăcută
Alex Mihaelides – autor Pacienta Tăcută

Ai fi capabil să ucizi din iubire?

Alicia este o pictoriță celebră și este căsătorită cu fotograful de succes, Gabriel. Aceștia par să aibă o relație perfectă până când, într-o zi, Gabriel este găsit mort, cu 5 gloanțe în țeastă, și pe Alicia într-o stare catatonică, privindu-l. Alicia ajunge într-un sanatoriu de boli mintale și vreme de câțiva ani nu scoate un cuvânt. O face să vorbească Theo Faber, psihoterapeutul ei fascinat de ea, care încearcă să îi deslușească povestea vieții.

Pacienta tăcută, Alicia, este criminala sau altcineva l-a omorât, de fapt, pe Gabriel? Dacă da, ce motiv ar fi avut ea să îl omoare pe Gabriel? L-a ucis din dragoste, din gelozie, pentru bani sau… pentru că, pur și simplu, a luat-o razna așa cum înnebuniseră majoritatea celor din familia ei? Ei bine, n-o să vă spun cine este criminalul și cum s-a ajuns la această crimă. Însă cert este că finalul este absolut halucinant, neașteptat și surprinzător. Criminalul nu este previzibil și nici motivul crimei nu este previzibil. Când crezi că ai găsit criminalul, autorul îți dă una peste nas aducând în prim-plan o nouă momeală.

Ți-a luat vreodată gelozia mințite?

Theo Faber este vocea naratorului. El povestește despre Alicia din prezent și din trecut, despre el însuși din prezent și din trecut, dar și despre celelalte personaje care nu sunt mai puțin bune și nebune decât ei doi. El este păpușarul și tot el este cel care, după ani de zile de liniște mormântală, o face pe Alicia să vorbească și să își revină.

Theo nu este un psihoterapeut ca oricare altul, are personalitatea unui psihopat, suferă de sindromul salvatorului, provine dintr-o familie în care violența domestică era la ordinea zilei și este dependent de marijuana. Este căsătorit de 9 ani cu Kathy, o actriță fără succes, frumoasă, dar o femeie ușoară, care îi generează lui Theo tot felul de frustrări și nesiguranțe. Cu toate acestea, el crede în iubirea lor cu toată ființa lui.

Pacienta Tăcută
Pacienta Tăcută

Pacienta Tăcută este cea mai bună carte a anului 2019!

Gabriel, soțul Aliciei, este un fotograf de succes, un curvar răsfățat și un partener dominator și manipulator. Aparent o iubește pe Alicia nesupus, însă în realitate pentru el aceasta este doar un trofeu, un trofeu la care nu ar fi renunțat dacă n-ar fi murit atât de brusc și de violent. El este exemplul perfect de om care își merită soarta.

Alicia, în schimb, este naiva cărții. Mama ei s-a sinucis într-un accident de mașină în care era și ea, cu scopul de a muri amândouă sau, bănuiește Alicia, cu scopul de a-și omorî doar propria fiică. Tatăl se sinucide și el, dar nu înainte de a-i spune că mai bine murea ea, decât să-i moară femeia iubită. Mătușă-sa n-avea nici ea tot stolul acasă, iar vărul nu era nici el prea sănătos.

Toate aceste lucruri o pun pe Alicia într-o poziție de vulnerabilitate în fața prădătorilor care încearcă să o aibă și să o manipuleze după bunul lor plac, unii pentru sex, alții pentru banii și talentul ei. Din cauza istoricului de suicidali din familie, ea nu este credibilă în ochii nimănui, iar medicii psihiatri care o tratează sunt convinși că suferă de tulburare de personalitate borderline sau schizofrenie. Jurnalul Aliciei este singurul lucru care îi spală reputația acesteia, însă răul este deja ireversibil!

În realitate, Pacienta Tăcută, Alicia este doar dezamăgită, nefericită, neiubită și pustiită…

Pacienta Tăcută este un thriller psihologic absolut perfect. Ițele sunt tare încurcate, așa că te las pe tine să afli ADEVĂRUL și să te cutremuri de el! Orice aș scrie eu aici și oricât aș scrie, n-am cum să surprind măreția acestei cărți.

Lectură plăcută!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: