fbpx

Părinții sunt de vină pentru traumele și eșecurile copiilor lor!

– Părinții sunt de vină pentru traumele și eșecurile copiilor lor! Știu eu, am descoperit într-un documentar, am citit într-o carte a lui Xulescu care e mare Guru în psihiatrie, mi-a spus mie psihologul personal!

Serios?! Te-a lovit revelația fix la maturitate! Ți s-a luminat mintea chiar acum! Ți-a picat vălul de pe ochi! Ai realizat tu la 20-30-40 de ani că părinții sunt de vină pentru toate traumele și eșecurile tale. Parțial ai dreptate, însă dacă studiezi puțină analiză tranzacțională, ai să vezi că nu doar mami și cu tati te-au programat, ci porți în tine programele a 7 generații din familia ta.

Analizează-ți părinții, bunicii, străbunicii și stră-stră-stră-străbunicii și ai să vezi că porți în tine frânturi din programele fiecăruia, de la Adam și Eva până în prezent. Maică-ta și taică-tu, dar mai mult mami, au avut grijă ca în primii 7 ani de viață să seteze în tine toate programele necesare pentru ca la maturitate să fii și să devii exact ce trebuie și atât cât trebuie pentru ca tu să te trezești la realitate și să zbori din PROPRIA INIȚIATIVĂ!

Părinții sunt de vină pentru traumele și eșecurile tale?!

Nu doar părinții sunt de vină, ci și societatea în care trăiești, școlile la care ai învățat, anturajul de prieteni pe care îl ai, Biserica și întregul mediul înconjurător! Toată lumea este de vină, mai puțin tu!

Ei bine, scoală-te! Repet, parțial ai dreptate! Contează țara în care iei prima gură de aer, familia în care te naști, religia pe care o ai, cultura care îți este insuflată, tradițiile și școlile care te-au format, însă tu nu ești o persoană irațională! Nu suferi de un deficit intelectual! Nu ai o dizabilitate psihică! Raționezi, nu-i așa?! Ai putere de decizie! Spiritul de observație pe care îl folosești pentru a privi în EXTERIORUL TĂU trebuie utilizat pentru a vedea și în INTERIORUL TĂU.

Pe bună dreptate, mami și tati poate n-au fost un exemplu! Nu au știu să te învețe să iubești, să respecți, să fii puternic, loial, motivat și așa mai departe. Nu au știut cum să-ți fructifice calitățile și abilitățile. Nu au știut să-ți dea aripi, poate că ți le-au frânt. Nu au știut să te educe mai bine decât au făcut-o deja. Dacă ar fi știut mai bine, cu siguranță n-ar fi dat greș cu tine și s-ar fi străduit mai mult!

Este incredibil de ușor să eșuezi ca părinte!

Așadar, dacă tu consideri că părinții tăi nu au fost suficient de buni, este vremea să te maturizezi și să înțelegi că atât au știut și atât au putut, iar tu, de acum, ai toată viața înainte să raționezi și să te educi exact așa cum dorești. Ai toată viața înainte să fii exact cine vrei să fii. Ai toată viața înainte să ai existența pe care o visezi.

Încetează să mai dai vina pe părinți pentru traumele și eșecurile tale! Poți să-i boscorodești până mâine dimineață. Poți să nu mai vorbești cu ei toată viața ta. Poți să te cerți cu ei și să le arunci în față toată durerea pe care ți-au provocat-o, nu o să rezolvi nimic. Te alegi cu NIMIC. Sufletul tău nu va fi mai ușor. Tu nu vei fi mai puternic. Viața ta nu se va schimba. Vei rămâne la fel de blocat în conflictul cu mami și tati!

Părinții sunt de vină, dar doar în mintea ta!

Tu îi vezi ca pe monștrii ăia de temut de sub pat! Tu îi investești cu această putere. Nu mai ai 5 ani! Ai discernământ! Tu chiar vrei să fii exact așa cum ați fost setați în neamul tău?! Află de la mine, voința proprie și determinarea ta pot combate ADN-ul și educația din familie! Dă-le încolo de zodii, de astre, de științe exacte sau ezoterice, TU NU EȘTI BĂTUT ÎN CUIE. Ești un organism viu și te poți schimba exact așa cum îți dorești!

Cheia este să-ți asumi responsabilitatea pentru viața ta! Recunoaște că ești într-o mare mocirlă și asumă-ți responsabilitatea pentru deciziile tale. Chiar dacă mami și tati nu au fost cel mai bun exemplu, tu poți fi cel mai bun exempul pentru tine. Încetează să mai privești în trecut sau în exteriorul tău și evaluează-ți corect prezentul, puterile de care dispui și apucă-te ACUM cu toată forța de părghiile și oportunitățile care se ivesc înaintea ta.

Stau cu el pentru că și mama i-a suportat multe tatălui meu. A mâncat și bătaie și n-a plecat! Tu nu ești mama ta! 

Tata a fost un alcoolic și o bătea pe mama! Am o agresivitate moștenită de la tata! Tu nu ești tatăl tău! 

Mama îmi spunea că sunt ca tata, că nu sunt bun de nimic și că o să mor sărac! Prin urmare, sunt sărac! De ce îi dai dreptate mamei tale?! Demonstrează-i că s-a înșelat în privința ta! 

Tata mă ignora tot timpul când eram mică, iar acum aleg bărbați indisponibili pentru a-mi demonstra șcenariul din copilărie cu care sunt familiarizată! Și nu te doare sufletul de tine să fii cu bărbați nepotriviți? Nu vrei să pui stop acestui ciclu?

Mama nu m-a lăsat să merg la facultate, așa că m-a trimis direct la muncă, ca să fie sigură că nu plec de lângă ea! Asta s-a întâmplat la 18 ani! Acum ai… câți ani? Cine te oprește să-ți reiei studiile?!

Și exemplele pot continua la nesfârșit…

Profită de ziua de astăzi! Ești adult cu puteri nelimitate!

Acum e momentul! Trecutul e dus. Copilăria e și ea apusă. Relația cu părinții, chiar dacă scârție și în prezent, nu te împiedică cu absolut nimic să evoluezi sau să devii mai bun. Chiar dacă părinții te-au traumatizat, te cicălesc și acum sau te căpușează, ești adult, poți oricând să pui stop acelor lucruri care îți fac rău. Părinții nu trebuie educați, învățați sau corectați, nu asta e calea. Iartă-ți părinții și mergi mai departe.

Furia și durerea pe care le resimți pentru părinții tăi reprezintă un tip de atașament pe care tu îl folosești drept scuză pentru a stagna sau, mai rău, pentru a involua. Este mult mai simplu să spui că mami și cu tati sunt de vină și că din cauza lor nu poți să te schimbi / dezvolți / iubești, whatever, decât să recunoști că puterea lor asupra ta a încetat din momentul în care tu ai devenit un adult responsabil.

Îți consumi energia învinovățindu-ți părinții pentru traumele și eșecurile tale!

Această energie prețioasă o poți canaliza pe iertarea față de părinți, căci iertarea reprezintă rampa de lansare care te propulsează la o variantă a ta infinit mai bună. Nici măcar nu trebuie să înțelegi de ce sunt părinții tăi așa cum sunt sau de ce au acționat în defavoarea ta. Ceea ce trebuie să înțelegi este că părinții tăi sunt oameni ca și tine. Părinții tăi au fost la rândul lor, poate, traumatizați. Părinții tăi poate că au avut parte de și mai puțină iubire, afecțiune sau educație. Atât au putut. Atât au știut. Nu îi mai folosi ca pretext pentru faptul că nu faci nimic concret cu viața ta.

Dacă părinții tăi au fost limitați, poți fi tu primul din familia ta care sparge barierele și care schimbă macazul destinului vostru ca neam. Tu poți fi un deschizător de drumuri și nu ești oprit de nimeni și de nimic. Puterea se află în mâinile tale, trebuie doar să te apuci de treabă!

Iar dacă psihologul îți bagă în cap vrute și nevrute despre părinții tăi, despre voi ca neam, ascultă ce are de zis pentru a înțelege tiparul și pentru a rupe șirul eșecurilor, dar nu insista prea mult pe asta! Riști să intri într-o cameră cu oglinzi din care cu greu o să poți ieși. Fiecare întrebare legată de trecut naște o altă întrebare și tot așa, ca într-un cerc toxic. N-ai nevoie de așa ceva! Prezentul contează!

Te-am certat de ajuns și nu acesta este scopul. Însă tu chiar n-ai obosit să te consideri o victimă?! Nu ești marioneta părinților tăi! Nu ești păpușica familiei tale! Nu ești o jucărie fără gândire! Conform vârstei tale… ești o persoană adultă!

Când ai de gând să te porți ca un adult?!

Din categoria „cărți bune” îți recomand „Ce spui după bună ziua?” de Eric Berne pentru a afla mai multe lucruri despre analiza tranzacțională!

Imagine de OpenClipart-Vectors de la Pixabay.com.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: