fbpx

Relațiile de codependență: Nu vreau să (te) pierd niciodată!

Relațiile de codependență sunt cele mai toxice relații. Ele nu sunt guvernate de armonie, înțelegere și încredere, așa cum se întâmplă în cazul relațiilor sănătoase. În jurul lor planează nesiguranța, constrângerea, manipularea și chinul reciproc.

Nu vreau să (te) pierd. Nu pot să trăiesc fără tine. Nu îmi văd viitorul fără tine. Tu ești fericirea mea. Tot ce îmi doresc este să mă lași să te iubesc. Acestea sunt doar câteva din declarațiile persoanelor care dezvoltă dependențe față de alți oameni.

Sigur că la prima vedere aceste declarații sunt frumoase și măgulitoare. Cui nu i s-ar strânge inima auzind aceste lucruri?! Oricât am vrea, o astfel de declarație nu ne lasă indiferenți. Însă așa trebuie să arate o relație sănătoasă?

Media ne-a învățat că iubirea înseamnă sacrificiu, devotament și o tristețe nemărginită. 90% din filme și melodii fix asta promovează – dragostea ca sacrificiu, dragostea ca luptă, dragostea ca obsesie. În realitate acestea sunt doar semnele persoanelor dependente de alți oameni.

De fiecare dată când vă confruntați cu o astfel de declarație, trebuie să vă puneți următoarele întrebări:

  1. Nu vrea SĂ piardă sau nu vrea SĂ MĂ piardă?
  2. Este o tehnică de manipulare?
  3. De ce doresc eu să devin centrul existenței cuiva și responsabilul direct al nefericirii lui?
  4. De ce doresc ca viața cuiva să depindă de acțiunile mele?
  5. De ce nu vrea să mă piardă? Îi sunt de folos?
  6. Ce îi ofer eu în plus față de alți oameni?
  7. Ce se va întâmpla când altcineva îi va oferi ceea ce îi dăruiesc eu și chiar mai mult de atât?!
  8. Dar eu, eu ce interes am de mă supun lui și îi satisfac toate nevoile și capriciile? Ce se află rupt în interiorul meu de simt nevoia să mă sacrific?!

Iubirea înseamnă libertatea de a alege. Când punem o condiție în față, atunci la mijloc este un interes. Când cineva mai bun se va ivi la orizont, tu, cel care oferă și se sacrifică voit și conștient, vei fi înlocuit.

Nu suntem legați unii de alții printr-o frânghie imaginară. Această frânghie nu trebuie să se afle în jurul gâtului tău și în mâna celuilalt. Alegi să iubești necondiționat. Nimeni nu joacă rolul salvatorului. Celălalt nu este o victimă. Iar tu nu ești responsabil pentru nefericirea sau fericirea celuilalt.

Trebuie să învățăm să trăim fericiți cu noi înșine. Doar așa vom putea oferi iubire necondiționată.

Relațiile se mai și sfârșesc, iar relațiile de codependență nu sunt în favoarea nimănui. Odată cu finalizarea relațiilor, viața nu se încheie. Ea își continuă mersul firesc. Nu ai nevoie de o jumătate pentru a te simți împlinit. Te-ai născut deja întreg.

Nevoile noastre și dorințele noastre nu trebuie să fie îndeplinite de cineva din afara noastră. Noi suntem creatorii propriei noastre vieți. Însă când se ajunge într-un astfel de stadiu toxic, iar celălalt își manifestă dependența față de tine, află că la mijloc este o relație de codependență. Vă oferiți unul altuia chinul de care aveți nevoie pentru a funcționa și trăi așa cum sunteți obișnuiți. Pentru a vă continua tiparul cu care sunteți familiarizați încă din copilărie.

Relațiile de codependență seamănă foarte mult cu familiile tradiționale, aparent perfecte! Însă pline de suferință și neputință.

Femeia crede că nu poate rezista fără sprijinul financiar al bărbatului. Iar bărbatul crede că nu poate trăi fără femeia care îi asigură tot confortul cu care a fost obișnuit chiar de mama lui. Astfel aleg oamenii să rămână împreună chiar dacă nu mai sunt fericiți, chiar dacă nu se mai iubesc și chiar dacă se rănesc reciproc în mod constant. Din frică. Din lipsa puterii. Dintr-o neasumare cumplită. Pentru că e mai comod să te complaci decât să îți schimbi viața.

Fericirea noastră, respectul nostru de sine, succesul nostru și împlinirea noastră NU trebuie să depindă de cineva anume. Opusul codependenței este INDEPENDENȚA. Iar la independență se ajunge doar dacă sunt dizolvate mecanismele egoului. Egoul este distrugătorul iubirii și fericirii. El vine la pachet cu egoism, manipulare, stimă de sine scăzută sau inexistentă, nesiguranță, obsesie și gelozie. Când toate acestea sunt înțelese, acceptate și depășite, are loc ELIBERAREA. Odată eliberat, înveți să trăiești independent și fericit. Nu te mai identifici cu prezența sau absența cuiva, ci cu tine însuți.

Simțul propietății nu înseamnă să iubești pe cineva. Ci să îl ai ca pe un obiect, să îl folosești ca pe un obiect și să îl arunci atunci când se uzează sau nu îți mai este de folos.

Preia puterea asupra propriei tale vieți și alege ACUM să trăiești independent, nu codependent!

Relațiile de codependență și stările de codependență pot fi depășite. În articolul viitor îți voi dezvălui care sunt pașii dobândirii independenței emoționale!

Citește și Iubire sau Șantaj Emoțional? Tu Ești Victimă sau Șantajist?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: