fbpx

Stoic Zi De Zi: 366 de citate despre înțelepciune, perseverență și arta de a trăi scrisă de Ryan Holiday și Stephen Hanselman

Stoic zi de zi: 366 de citate despre înțelepciune, perseverență și arta de a trăi, scrisă de Ryan Holiday și Stephen Hanselman, este o carte motivațională de filosofie, absolut ideală pentru anul 2021. Deoarece această carte minunată conține 366 de citate din curentul filosofic stoicism și explicațiile lor clare, atât eu, cât și autorii, îți sugerăm să citești un singur citat pe zi, pe parcusul întregului an 2021.

De ce îți sugerez să citești Stoic Zi De Zi într-un an de zile și nu în câteva săptămâni?! Deoarece este o carte plină de înțelepciune, care abordează teme puternice și cele mai apăsătoare frământări și probleme ale omului. Citind un singur citat pe zi și explicația acestuia, ne alocăm timpul necesar de reflecție și de însușire a respectivei dogme. Dacă chiar ne dorim să îmbrățișăm și să aplicăm în viața noastră de zi cu zi conceptele stoicismului, atunci trebuie să citim această carte cu seriozitate și dedicare, cu  deschidere și flexibilitate.

Stoic Zi de Zi: O carte filosofică pentru o viață filosofică!

Recunosc că am citit Stoic Zi de Zi de Ryan Holiday și Stephen Hanselman pe nerăsuflate, însă la începutul anului 2021 o voi relua și voi citi un singur citat pe zi pentru a-mi însuși principiile stoicismului, pentru a-mi șlefui comportamentul, pentru a-mi îmbunătăți gândirea și pentru a-mi educa impulsurile și latura emoțională.

Stoic Zi De Zi: 366 de citate despre înțelepciune, perseverență și arta de a trăi ne convinge că prin învățare, exersare și antrenament putem dobândi cele patru virtuți specifice stoicismului: stăpânirea de sine, dreptatea, curajul și înțelepciunea. Însușindu-ne aceste virtuți, întreaga noastră viață se va transforma la 180 de grade, devenind infinit mai bună, mai liniștită, mai satisfăcătoare și mai fericită.

Stoic Zi De Zi: Filosofia este scutul de protecție împotriva fricilor, traumelor sau durerilor!

Îmi place filosofia mai mult decât psihologia. Îmi place pentru că în vreme ce psihologia te ajută să te vindeci, filosofia te ajută să previi, să înțelegi și să te eliberezi. Aplicând o filosofie clară de viață, devii înțelept, iei cele mai bune decizii, te menții sănătos, limpede la minte, integru, ferm, cu inima deschisă, puternic, adaptabil și pregătit pentru orice.

Cabinetele de psihologie și cele de psihiatrie sunt pline de pacienți. Omul suferă și de cele mai multe ori nu știe de ce suferă și nici cum să gestioneze suferința. Nimeni nu te învață cum să evoluezi spiritual, așa că devenim prăzile ușoare ale durerii, traumelor și fricilor. Cu această ocazie te îndemn să îți aplici atenția spre filosofie și întreaga ta viață se va îmbunătăți.

Stoic Zi De Zi: Filosofia este lumină pentru minte și balsam pentru suflet!

Stoic Zi De Zi: 366 de citate despre înțelepciune, perseverență și arta de a trăi de Ryan Holiday și Stephen Hanselman are 464 de pagini și este împărțită în trei părți astfel:

Partea I – Disciplina Reprezentării:

Ianuarie: despre claritate

Februarie: despre patimi și emoții

Martie: despre conștientizare

Aprilie: despre gândirea imparțială

Partea  a II-a – Disciplina Acțiunii

Mai: despre acțiunea concretă

Iunie: despre rezolvarea problemelor

Iulie: despre datorie

August: despre pragmatism

Partea a III-a – Disciplina Voinței

Septembrie: despre tăria de caracter și capacitatea de adaptare

Octombrie: despre vitute și bunătate

Noiembrie: despre acceptare și amor fati

Decembrie: despre moarte și acceptarea morții

În această carte descoperim cele mai importante frânturi din filosofiile de viață ale celor mai renumiți stoici ai istoriei: Marc Aureliu, Epictet, Seneca, Musonius Rufus, Cato cel Tânăr și Zenon.

Controlându-ne percepțiile, ne spun stoicii, putem dobândi claritate mentală. Direcționându-ne corect și just acțiunile, vom fi eficienți. Folosindu-ne și întărindu-ne voința, vom găsi înțelepciunea și perspectiva necesare pentru a face față oricărei încercări care ne iese în cale.

Stoic Zi De Zi ne învață să apreciem ceea ce este cu adevărat important în viață.

Din zecile de citate care mi-au plăcut în mod deosebit, mai jos îți redau doar 3 dintre ele. Sper ca astfel să înțelegi cât de valoroasă și importantă este această carte, mai ales dacă ești într-un moment al vieții în care vrei să îți dai un restart pentru a învăța să trăiești corect și frumos, în avantajul tău, dar repectând granițele, sentimentele și drepturile celor din jurul tău.

Suflă-ți nasul

5 iunie

Ne rugăm cerurilor atotputernice, cum să scăpăm din acest calvar? Nebunule, îți lipsesc brațele? Ori poate zeii au uitat să te înzestreze cu o pereche? Stai și roagă-te să nu-ți curgă nasul! Sau mai de grabă, ștergeți-l și încetează să mai cauți un țap ispășitor! – Epictet, Diatribe, 2.16.13

Lumea este nedreaptă. Jocurile sunt măsluite. Cutare sau cutare are ceva cu tine. Poate aceste teorii sunt adevărate, însă, discutând practic – pentru clipa de față – la ce-ți folosesc? Acel raport guvernamental ori acel articol înduioșător de presă nu-ți va plăti facturile, nu-ți va vindeca piciorul rupt și nu-ți va obține creditul-punte de care ai atâta nevoie. Dacă îmbrățișezi autocompătimirea și scenariul cu „vai de mine”, nu realizezi nimic – doar te privezi de energia și motivația de care ai nevoie ca să faci ceva în privința problemei cu care te confrunți.

Avem de ales: fie ne concentrăm asupra nedreptăților suferite, fie folosim situația dată și ne punem pe treabă. Fie așteptăm un salvator, fie ascultăm apelul încurajator al lui Marc Aureliu, de a „acționa pentru propria salvare – dacă-ți pasă câtuși de puțin de tine – acum, cât încă se mai poate”. E mai bine așa decât doar să ne suflăm nasul (care este un progres în sine).

Flexibilitatea voinței

19 septembrie

Amintește-ți că a putea să te transformi și să dai urmare îndrumărilor celui care vrea să te îndrepte este asemănător întru totul cu a fi independent. Căci energia ți se păstrează în acord cu năzuințele și cu puterea ta de judecată și este desăvârșită potrivit cu capacitatea ta de gândire.  – Marc Aureliu, Către Sine, 8.16

Când îți pui în gând să faci ceva, chiar duci sarcina respectivă până la capăt de fiecare dată? Este o realizare impresionantă dacă reușești asta. Dar nu cădea prizonier acestui tip de determinare. Acest atu s-ar putea dovedi o slăbiciune într-o zi.

Condițiile se schimbă. Noi fapte se ivesc. Apar alte împrejurări. Dacă nu te poți adapta la ele – dacă mergi pur și simplu înainte, incapabil să te adaptezi condițiilor suplimentare – nu ești altceva decât un robot. Nu trebuie să ai o voință de fier, ci o voință ADAPTABILĂ – o voință care se folosește din plin de rațiune pentru a-și clarifica percepțiile, impulsurile și judecățile, acționând eficient în scopul potrivit.

Schimbarea și adaptarea nu sunt o formă de slăbiciune. Flexibilitatea este o forță aparte. De fapt, această flexibilitate, combinată cu forța, ne face adaptabili și de neoprit.

Atașamentul este vrăjmașul nostru

23 septembrie

Pe scurt, trebuie să ții minte următoarele: dacă prețuiești un lucru exterior alegerii tale raționale, atunci ți-ai desființat capacitatea de alegere. – Epictet, Diatribe, 4.4.23

Potrivit lui Anthony De Mello „există un lucru, unul singur, care duce la nefericire. Și acesta este ATAȘAMENTUL. Atașamentul față de imaginea pe care o ai despre o anumită persoană, atașamentul față de bogăție și statut, atașamentul față de un anumit loc sau timp, atașamentul față de o slujbă sau un stil de viață. Toate acestea sunt periculoase dintr-un singur motiv: se află în afara alegerii noastre raționale. Nu depinde de noi cât timp ne vom bucura de ele.

După cum a realizat Epictet cu aproape două mii de ani înaintea lui De Mello, atașamentele sunt o mare piedică în acceptarea schimbării. Odată ce le dobândim, nu mai renunțăm la ele. Devenim sclavii menținerii statu-quo-ului. Suntem ca Regina Roșie din Alice În Țara Minunilor – alergăm din ce în ce mai repede pentru a rămâne în același loc.

Dar totul este într-o continuă schimbare. Deținem anumite lucruri pentru un timp, și apoi le pierdem (sau se transformă). Singurul lucru permanent este prohairesis, capacitatea noastră de alegere rațională. Lucrurile de care ne atașăm pot veni sau pleca, dar alegerea noastră este elastică și adaptabilă. Cu cât vom conștientiza mai repede acest lucru, cu atât mai bine. Ne va fi astfel mai ușor să acceptăm și să ne adaptăm evenimentelor ce urmează.

Stoic Zi De Zi: genul de carte pe care chiar trebuie să o ai în biblioteca ta și în sufletul tău!

Am primit cartea Stoic Zi De Zi: 366 de citate despre înțelepciune, perseverență și arta de a trăi de la Editura Act și Politon, cel mai mare producător de audiobookuri din România. În Librăria Act și Politon este disponibilă în format tipărit, eBook, Audiobook sau Mp3. Pentru comenzi mai mari de 97 de lei, transportul este gratuit.

Acum este disponibilă pe actsipoliton.ro o super ofertă specială: 2 + 1 GRATIS, adică poți cumpăra 2 cărți și mai primești una gratis.

Îți garantez că o să îți placă Stoic Zi De Zi de Ryan Holiday și Stephen Hanselman. Nu trebuie să fii un cunoscător al filosofiei stoice ca să înțelegi această carte. Este scrisă pe înțelesul tuturor.

Spor la lectură!

act si politon

Ar putea să te intereseze și: Sensul Iubirii: Revoluția științifică a relațiilor de dragoste de Dr. Sue Johnson!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: