fbpx

Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris – o carte impresionantă

Tatuatorul de la Auschwitz, scrisă de Heather Morris, este absolut impresionantă. Povestea REALĂ lui Lale Sokolov, un evreu slovac, începe pe 23 aprilie 1942 atunci când, din dorința de a-și salva familia de opresiunile nemților se oferă voluntar să lucreze într-un lagăr de concentrare.

Din aparent voluntar Lale ajunge prizonier în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Dar Lale Sokolov nu este un simplu om, este un supraom și din clipa în care realizează că nemții ucid în masă evrei, rromi, prizonieri politici și infractori, decide că, indiferent câte va avea de îndurat, el va supraviețui și se va elibera din acel iad conceput special de nemți pentru purificarea rasei.

Lale și Gita sunt supraviețuitorii Holocaustului!

Lale Sokolov este diferit față de ceilalți prizonier, știe cehă, germană, franceză, maghiară și poloneză, este deosebit de inteligent, curajos și muncitor, toate acestea ajutându-l nu doar să se adapteze situației, ci și să devină cel mai priceput și mai rapid Tatowierer de la Auschwitz. Dacă vă întrebați ce tatua el în lagărul de concentrare, o să vă lămuresc imediat: NUMERE.

Prizonierii nu aveau nume sau identitate, erau numerotați și atât. Numerotați, înfometați, chinuiți, mutilați, violați, munciți și uciși, iar sarcina numerotării a picat în seama lui Lale. Devenit tatuatorul de la Auschwitz, Lale se bucura de o oarecare imunitate. Făcându-și treaba atât de bine, părând supus și loiali nemților, Lale e evitat moartea cum a știut el mai bine. Prin mâinile lui au trecut sute de mii de prizonieri și a fost martorul a numeroase omoruri în masă. A tatuat prunci, copii, tineri, bătrâni, atât femei, cât și bărbați.

Cartea Tatuatorul de la Auschwitz nu este neapărat o scriere despre ororile Holocaustului, este mai de grabă o carte despre umanitate, altruism, loialitate, curaj, forță, putere, toleranță, îndurare, determinare, libertate, deminitate și un spirit de supraviețuire fantastic. Dacă sunteți în căutarea unei cărți care să redea date istorice exacte și să descrie evenimentele și crimele de la Auschwirz amănunțit, aceasta nu este cartea potrivită.

Lale Sokolov a fost prizonier la Auschwitz timp de 3 ani și, ce credeți, acolo își întâlnește și iubirea vieții, pe Gita. Pentru Gita Lale își riscă viața de nenumărate ori: pentru ea, pentru momentele de intimitate cu ea, dar și pentru siguranța ei.

Lale Sokolov - Tatuatorul de la Auschwitz
Lale Sokolov – Tatuatorul de la Auschwitz – și Gita Sokolov

Datorită relațiilor pe care le dezvoltă în mijlocul Holocaustului, Lale îi asigură Gitei mâncare mai bună, ciocolată, un loc de muncă mai ușor, haine mai groase pe timp de iarnă și protecție, atât cât să nu fie împușcată din senin în curtea Auschwitzului așa cum pățeau mii de oamenii. Datorită lui, de mâncare mai bună s-au bucurat și numeroși alți prizonieri. Cu toate acestea, bătaie încasează și el, însă măcar nu își pierde viața.

După 3 ani de chin Lale și Gita reușesc să scape de la Auschwitz, însă separat. Scapă, dar se pierd unul de altul. Lale nu renunță la ea și nu are liniște până când nu o regăsește pe Gita. O caută, o găsește și se căsătorește cu ea, rămânând împreună până în clipa morții ei.

Tatuatorul de la Auschwitz – Lale Sokolov

În imaginea de mai sus sunt Lale și Gita Sokolov, tatuatorul de la Auschwitz și marea lui iubire. S-au cunoscut la Auschwitz, au trecut împreună prin orori inimaginabile și nu doar că au reușit să supraviețuiască, aflându-se deseori la limita morții în acei ani petrecuți în lagărul de concentrare, ba chiar au reușit să trăiască o viață fericiți împreună: din 1942 până în 2003 când Gita Sokolov a murit. După 3 ani, în 2006, Lale o urmează și trece în neființă, dar nu înainte de a-și spune povestea vieții. O poveste impresionantă, marcantă, care a luat forma acestei cărți.

Lale și Gita au avut un fiu perfect sănătos, o afacere prosperă și multă iubire de oferit lumii sub forma acțiunilor caritabile. Încă mai credeți că există lucruri imposibile pe lumea asta?! Dacă ei au reușit să scape cu viață de la Auschwitz, noi nu avem absolut nicio scuză și nicio justificare pentru viețile aparent nefericite pe care spunem că le avem.

Cartea asta nu o poți citi decât cu inima la gât. Este bestseller internațional, a fost vândută în peste 3 milioane de exemplare și a fost tradusă în peste 45 de țări. Dacă încă nu știi cum arată iubirea adevărată, ar fi bine să citești această carte, poate îți faci o idee.

Tatuatorul de la Auschwitz este una din cele mai frumoase cărți pe care le-am citit vreodată!

Cartea o găsiți și pe Libris, Elefant sau Cărturești, atât electronic, cât și tipărită!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: