fbpx

Ține-mă strâns în brațe de Dr. Sue Johnson

Ține-mă strâns în brațe de Dr. Sue Johnson este o carte de psihologie practică, deoarece este un ghid excepțional pentru psihologi, terapeuți și consilieri, dar care poate intra cu succes și în categoria cărților de dezvoltare personală deoarece este incredibil de utilă chiar și pentru cei care nu au studii de psihologie.

Dr. Sue Johnson este psiholog, cercetător, profesor, speaker în domeniul terapiei de cuplu, principalul dezvoltator al Terapiei Centrate pe Emoții și fondatorul Centrului Internațional de Excelență în Terapia Centrată pe Emoții.

Terapia Centrată pe Emoții – EFT (Emotion Focused Therapy) are un mesaj deosebit de simplu:

Renunță să înveți cum să argumentezi mai bine, renunță să-ți analizezi copilăria timpurie, să faci gesturi romantice mărețe sau să experimentezi noi poziții sexuale. În schimb, recunoaște și acceptă că ești atașat emoțional și dependent de partenerul tău cam în același fel în care un copil este de un părinte care îl hrănește, liniștește și protejează. Deși atașamentul în relațiile adulte se bazează mai mult pe reciprocitate și mai puțin pe contactul fizic, natuta legăturii emoționale este aceeași. EFT se concentrează pe crearea și întărirea acestei legături emoționale între parteneri prin identificarea și transformarea momentelor-cheie care alimentează o relație de iubire între adulți: să fii deschis, receptiv și sensibil la celălalt.

Așadar, Terapia Centrată pe Emoții ne ajută să rezolvăm problemele de cuplu și, prin efortul ambilor parteneri, să facem trecerea de la o relație posibil toxică la o RELAȚIE SĂNĂTOASĂ.

În luna octombrie am citit Sensul Iubirii de Dr. Sue Johnson din care am aflat de Teoria Atașamentului și de Terapia Centrată pe Emoții și pentru că am fost extrem de curioasă să aflu mai multe lucruri despre EFT, despre cum funcționază acest mecanism de vindecare, ce presupune această terapia și cum ne ajută ea la repararea oricărei relații a cărei fundație este IUBIREA, am primit cu dragă inimă de la Editura Act și Politon cartea Ține-mă strâns în brațe – Șapte conversații pentru o viață de iubire de la aceeași minunată și inconfundabilă Dr. Sue Johnson.

În esență, cartea Ține-mă strâns în brațe este sora mai mare a cărții Sensul Iubirii. Recomandarea mea este să le citiți pe amândouă, exact în această ordine: Sensul Iubirii și apoi Ține-mă strâns în brațe căci doar astfel veți înțelege cu claritate Teoria Atașamentului și modul în care funcționăm, reacționăm și simțim în cadrul unei relații, pentru ca apoi să aplicăm principiile EFT pentru a ne vindeca și transforma într-un mod divin legăturile emoționale cu partenerii noștri.

Recunosc că pentru mine aceste două cărți au fost revelatoare: bărbații și femeile nu sunt atât de diferiți pe cât credeam, nevoile noastre sunt identice, iar acum suntem învățați, în sfârșit, cum să fructificăm iubirea, cum să o plantăm, cum să o îngrijim, cum să o creștem și cum să o transformă într-un stejar falnic, frumos și puternic.

Prin intermediul acestor două cărți Dr. Sue Johnson ne demonstrează că ORICE RELAȚIE în care există iubire poate fi REPARATĂ și SALVATĂ!

Deoarece iubirea este un organism viu, într-o continuă mișcare și tranformare, trebuie să conștientizăm faptul că, din clipa în care am decis să trăim conștient și să ne transformăm în bine relațiile, trebuie să dăm dovadă PERMANENT în fața partenerului nostru de atenție, receptivitate și sensibilitate. Altfel, odată salvată și reparată relația, aceasta poate să se înrăutățească din nou dacă revenim la vechile obiceiuri nocive. Vestea bună este că odată implementate, însușite și repetate tehnicile EFT, acestea devin parte integrată din noi. Dacă la început trebuie să facem eforturi pentru a fi receptivi, atenți și sensibili, în timp, vom reuși să dăm dovadă de aceste calități în mod natural, fără să ne mai chinuim.

Cele șapte conversații pentru o viață de iubire reprezintă, de fapt, șapte etape salvatoare ale Terapiei Centrate pe Emoții pe care trebuie să le parcurgem cu bravitate pentru ca, în final, să ne bucurăm de relații de iubire sănătoase, sincere, împărtășite, reciproce, frumoase și depline.

Acest impuls de a ne atașa emoțional – de a găsi pe cineva spre care să ne putem îndrepta și căruia să-i putem spune Ține-mă strâns în brațe – este adânc înrădăcinat în genele și corpul nostru. Este fundamental pentru viață, sănătate și fericire în aceeași măsură ca impulsul de a căuta hrană, adăpost sau sex.

Avem nevoie de atașamente emoționale cu câțiva oameni de neînlocuit pentru a fi sănătoși fizic și mental – pentru a supraviețui.

Pentru a exemplifica cât mai clar principiile EFT și etapele pe care un cuplu trebuie să le parcurgă pentru a salva și transforma relația de iubire, Dr. Sue Johnson ne-a dezvăluit în carte numeroase dialoguri ale pacienților care i-au trecut pragul cabinetului, problemele cu care aceștia s-au confruntat, precum și soluțiile pe care le-au aplicat pentru a se vindeca și pentru a se reconecta din punct de vedere emoțional.

Ține-mă strâns în brațe este concepută pentru a fi folosită de orice fel de cupluri: tinere, bătrâne, căsătorite, logodite, care trăiesc în concubinaj, fericite, cu probleme, heterosexuale sau homosexuale, pe scurt, de toți oamenii care caută să aibă o viață de iubire. Se adresează deopotrivă femeilor și bărbaților. Se adresează tuturor oamenilor, din toate culturile și indiferent de statutul lor social; toată lumea de pe această planetă are aceeași nevoie fundamentală de legătură emoțională.

Cartea Ține-mă strâns în brațe de Dr. Sue Johnson este structurată în trei părți după cum urmează:

  1. Partea I definește iubirea și ne explică în linii mari Teoria Atașamentului, precum și mecanismele la care apelăm pentru a ne apăra de suferință, durere, eșec, respingere, părăsire și așa mai departe.
  2. Partea II cuprinde cele șapte conversații pentru o viață de iubire, adică tehnicile transformatoare ale EFT:

Conversația 1 din Ține-mă strâns în brațe:

Recunoașterea Demonilor Dialogului

Această conversație ne învață să identificăm tiparul în care intrăm de fiecare dată când ne certăm cu partenerul și cum să ieșim din acest tipar nociv care ne fărâmă cu fiecare conflict legătura emoțională.

Conversația 2 din Ține-mă strâns în brațe:

Descoperirea punctelor sensibile

Această conversație ne ajută să identificăm punctele sensibile din noi înșine, acele butoane emoționale care ascund o traumă profundă și care odată apăsate de partener scot din noi cele mai terifiante frici și reacții, ieșind la iveală varianta noastră cea mai rea. Odată identificate aceste puncte sensibile, vom învăța să ne străpânim, să ne vindecăm și să dizolvăm traumele.

Conversația 3 din Ține-mă strâns în brațe:

Întoarcerea la un moment dificil

Această conversație ne ajută să conștientizăm momentul-cheie când ne-am pierdut încrederea în partener și am adoptat un mecanism de apărare care deși pare eficient pentru propria persoană, este deosebit de dăunător pentru relația de cuplu. Aici sunt vindecate conflictele vechi și adânci rămase nerezolvate.

Conversația 4:

Ține-mă strâns în brațe – implicarea și crearea unei legături

Această conversație ne ajută să reconsolidăm încrederea reciprocă și deplină cu scopul de a ne reconecta emoțional. Aici învățăm ce înseamnă încrederea, iubirea matură și sigură, angajamentul și receptivitatea ambilor parteneri.

Conversația 5 din Ține-mă strâns în brațe:

Despre iertare atunci când rănești

Această conversație ne învață să iertăm: să ne iertăm pe noi înșine, dar să iertăm cu adevărat și partenerul pentru tot ceea ce a greșit cu voie sau fără voie. Iertarea este ESENȚIALĂ pentru vindecarea sinelui și a oricăror relații.

Conversația 6 din Ține-mă strâns în brațe:

Apropierea prin sex și atingere

Această conversație ne învață să utilizăm conexiunea emoțională pentru a ne bucura de momente de intimitate cu adevărat frumoase, intense și încununate de plăcere pentru ambii parteneri. Aici descoperim că orgasmul și plăcerea sexuală nu au nimic de-a face cu pozițiile sexuale, ci cu gradul de implicare emoțională, cu iubirea și încrederea dintre parteneri.

Conversația 7 din Ține-mă strâns în brațe:

Menținerea vie a dragostei

Această conversație ne învață să aplicăm în mod natural principiile EFT și, astfel, să menținem flacăra iubirii vie până la adânci bătrâneți.

  1. Partea III demonstrează puterea pe care iubirea o are și capacitatea sa infinită de a ne vindeca chiar și cele mai adânci și inimaginabile răni. Partea a III-a ne dovedește că legătura emoțională poate fi redobândită și transformată într-o conexiune absolută.

Așa cum v-am explicat și în articolul despre cartea Sensul Iubirii, în funcție de natura relației pe care am avut-o cu proprii părinți în primii 7 ani de viață, oamenii dezvoltă un anumit tip de atașament:

  • atașament sigur – cel sănătos;
  • atașamentul anxios – cel chinuitor care generează conflict și neîmplinire;
  • atașamentul evitant – care conduce la incapacitatea de a avea o legătură emoțională cu cineva.

Ține-mă strâns în brațe de Dr. Sue Johnson ne învață, practic și clar, cum să trecem de la atașament anxios / evitant la cel sigur, pentru a ne bucura de relații de iubire sănătoase, împărtășite, depline și frumoase!

Iubirea poate fi EDUCATĂ și TRANSFORMATĂ!

În sfârșit, Dr. Sue Johnson a scris acea carte indispensabilă pentru orice cuplu îndrăgostit. – The American Journal of Family Therapy

act si politon

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: