fbpx

Vindecarea de sindromul mesianic – soluții utile pentru femeia de sacrificiu!

Vindecarea de sindromul mesianic nu este un proces tocmai ușor. Scriu acest articol în speranța că voi ajuta, măcar puțin, femeile care iubesc prea mult să se lepede de sindromul salvatorului – cel care nu ne aduce niciun beneficiu real și care ne asigură o viață plină de suferință!

Construcția psihică a femeilor este aceea de a avea grijă. Sunt predispuse la a purta de grijă cuiva, iar acest lucru este natural și firesc până într-un punct. Când instinctul matern, să-i spunem, este exacerbat, se instalează sindromul mesianic sau, mai corect spus, sindromul salvatorului. Instinctul firesc de a avea grijă de partener se transformă în dorinața ACERBĂ de a-l salva de propriile dependențe, de a-l vindeca de propriile dureri, de a-l face să depășească propriile eșecuri. Problema este că dorința de salvare și vindecare nu se manifestă printr-un ajutor REAL, ci prin autosacrificare.

Sacrificiul tău nu îl vindecă, ci îl face dependent de tine. Este posibilă vindecarea de sindromul mesianic!

Femeia care iubește prea mult și care, fără să știe poate, suferă de sindromul salvatorului ajunge să se sacrifice pentru partener și să preia întreaga responsabilitate pentru viața și fericirea lui. Ei bine, nimeni nu este responsabil pentru viața sau fericirea altcuiva. Avem datoria de a ne îngriji copiii, în rest fiecare este liber să își trăiască viața așa cum dorește și este dator să își asume responsabilitatea pentru fiecare clipă a vieții lui. Nu este normal și corect să proiectezi sau să responsabilizezi pe altcineva pentru starea ta de bine, pentru siguranța ta sau pentru bucuria ta.

Femeile care iubesc prea mult provin din familii disfuncționale, au avut copilării grele și dureroase, iar la maturitate au dezvoltat acest tipar amoros distructiv pentru că aceasta este singura formă de iubire pe care o cunosc. Nu au stimă de sine, nu se iubesc, nu au încredere în ele și cred cu tărie că, pentru a fi iubite și apreciate de bărbații lor, trebuie să se sacrifice. În plus, cred că dacă ele nu au grijă de bărbații lor, aceștia pot suferi accidente, își pot rata viețile sau pot muri.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru un om este să îl ajuți să redevină puternic și independent.

Ba chiar mai mult decât atât, să nu vă imaginați că femeile în cauză sunt niște sfinte. Aici vorbim de o relație de codependență. El se simte inutil și are nevoie de ajutorul ei pentru a funcționa aparent normal în viață, iar ea are nevoie de el pentru a se simți utilă. Acest cerc vicios de codependență este alimentat de ambii parteneri: el îi demonstrează că are nevoie de ea, iar ea îi demonstrează că poate să o responsabilizeze în continuare cu orice sarcină, pentru că ea este acolo, săritoare și dornică să îl salveze de orice. Dacă bărbatul dă semne de vindecare, femeia îi alimentează și mai mult nevoia de ea, transformându-se pentru el într-o nouă sursă de dependență.

El nu trebuie să fie mai bine, nu trebuie neapărat să se vindece, trebuie să aibă nevoie de ea, trebuie ca ea să fie aerul pe care el îl respiră. În oricare dintre variante, femeia suferă. Dacă el e dependent de ea, iar ea își joacă rolul de salvator, aceasta suferă pentru că nu se bucură de o relație de iubire normală și sănătoasă. Dacă el se vindecă și încetează să mai fie dependent de ea, ea nu se mai regăsește în relație, nu se mai simte utilă, nu mai simte că este iubită și îl acuză pe acesta că s-a schimbat, că nu mai este ca la început. Normal că nu mai este ca la început când lanțul nociv și toxic se rupe.

Citește articolul Sindromul mesianic, o problemă ignorată de multe femei pentru a-ți da seama dacă și tu suferi de sindromul salvatorului!

În articolul de mai sus am stabilit cauzele și modul de manifestare a sindromului mesianic, acum întrebarea este: cum ne vindecăm de sindromul mesianic? Cum eliminăm din viața noastră acest tipar repetitiv care se întinde din copilărie până în prezent?

Vindecarea de sindromul mesianic, soluții pe care vi le sugerez pentru a depăși acest proces dureros:

  1. Citește cartea Femei Care Iubesc Prea Mult de Robin Norwood deoarece te va ajuta să înțelegi cum se manifestă sindromul salvatorului, care sunt cauzele și care sunt soluțiile de vindecare pe care autoarea le recomandă.
  2. Introspecția ajută. Nu trebuie să fii psiholog ca să sapi în interiorul tău. Trebuie să te uiți adânc în trecutul tău, să îți cercetezi amintirile amănunțit și să îți asculți atent inima pentru a-ți da seama care a fost evenimentul care te-a transformat într-o femeie care iubește prea mult și care se sacrifică într-un mod toxic pentru binele celuilalt. Imediat ce identifici evenimentul care te-a transformat, trebuie să găsești puterea de a te corecta. Aproape de fiecare dată sursa se află în copilărie. Tragediile, părinții abuzivi, părinții alcoolici, indiferența mamei sau neiubirea mamei ne transformă. Când copilul, bebeluș fiind, nu se simte iubit, va continua să se simtă neiubit toată viața lui și, astfel, va crea un mecanism prin care el să poată supraviețui în lume. Astfel se naște sindromul mesianic, ca un mecanism prin care tu reușești să ai relații cu bărbații. Asta nu înseamnă că trebuie să îți invinuiești părinții pentru problemele tale de la maturitate. Acest lucru presupune să înțelegi că prinții tăi au făcut ce au putut și știut mai bine pentru tine. Nimeni nu te învață să fii părinte, de aceea cele mai mari greșeli se comit tocmai accidental sau din inconștiență.
  3. Psihoterapia ajută. Dacă singur nu îți dai seama ce se întâmplă cu tine, nu vezi soluțiile sau dacă le vezi, nu reușești să le aplici, atunci este mai bine să apelezi la ajutor specializat. Psihologul te ajută. Nu este o rușine să mergi la psiholog, să ceri ajutor sau să recunoști că nu poți singură.
  4. Mecanismul renunțării ajută. Dacă ai identificat cauza sindromului mesianic, primul pas este să renunți la el. Ieși din relația toxică pe care o ai. Renunță să mai fii femeia de sacrificiu. Dar fă-o cu toată ființa, cu toată forța inimii. Canalizează-ți toată puterea și voința pentru a întrerupe tiparul repetitiv. Oricât de obișnuită ai fi să dansezi în cercul aceluiași tip de relație, știi foarte bine că rezultatul este același: suferința ta. Acceptă-te, iartă-te, iubește-te și respectă-te. Promite-ți că de azi înainte nu o să mai accepți mai puțin decât meriți, în nicio circumstanță. Înțelege că nu ai absolut niciun motiv să crezi despre tine că nu meriți o relație cu un bărbat adevărat. La început te vei chinui, vei face eforturi mari să reziști atracției pe care o ai pentru bărbații nepotriviți, însă impunându-ți standarde, principii și valori, vei reuși să nu mai intri în relații nepotrivite. La început vei apela la voință și fermitate, apoi chiar vei deveni o femeie fermă, care știe ce vrea și care nu se mulțumește cu mai puțin decât merită. Pentru a înțelege mai bine mecanismul renunțării, vă recomand cartea Letting Go. Calea Renunțării scrisă de David R. Hawkins pe care o găsiți în librăriile online Libris.ro sau Cărturești.ro.
  5. Motivația ajută. Este important să îți stabilești și un scop pentru a răzbate în tot acest proces. Scrie pe hârtie cum vrei să devii și cum vrei să arate relația ta viitoare. Scrie fiecare detalii și construiește portretul perfect pentru tine, portretul bărbatului perfect și portretul relației perfecte. Păstrează la îndemână notițele și de fiecare dată când un bărbat nou apare la orizont și te curtează, vezi dacă el corespunde portretelor tale și dacă el îți întrunește standardele REALISTE pe care le ai și pe care trebuie musai să le impui dacă vrei să fii și tu fericită și iubită.

Gata cu bărbații indisponibili! Gata cu bărbații însurați! Gata cu bărbații dependenți! Gata cu bărbații imaturi! Gata cu sindromul salvatorului, acum începe vindecarea de sindromul mesianic. Este vremea să nu te mai folosești de bărbații nepotriviți pentru a simula iubirea. Gata cu lecțiile de viață. Este momentul să iubești și să fii iubită adevărat! 

S-ar putea să îți placă și articolele: 

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite - 7 zile

Comentarii recente

ULTIMELE ARTICOLE

%d blogeri au apreciat: